Det var dystra siffror som presenterades av Arbetsförmedlingen under måndagen. Antalet varsel i Sverige och Östergötland har fördubblats på bara en vecka. Och mars månad har varit den svartaste på svensk arbetsmarknad sedan november 1992.
– Det är fruktansvärt det som händer nu. För många företag är hoppet förbi. Men samtidigt finns det saker som kan göras så att det blir lättare. Det är ett problem att transporter inte kommer fram till företag som behöver varor till produktionen. Det drabbar Sverige och Östergötland, säger Sofia Sjöström, regionchef för Svenskt Näringsliv.
Enligt en färsk undersökning från Svensk Näringsliv upplever sju av tio företag störningar i försäljning eller orderingång just nu. Tre av tio företag har enligt undersökningen redan varslat. Undersökningen har dock en låg svarsfrekvens.
– Men mina samtal med företag i regionen visar att det förstås finns en övervägande risk för att fler företag kommer att få varsla. Vi ser redan nu att företag också går i konkurs. Det jag är rädd för är att livskraftiga företag ger upp. Det vi kan hoppas på är att samhället hjälper till. Här har EU en uppgift. Men också kommunerna som kan bli bättre på att avstå från avgifter och samtidigt också bli bättre på att ge tillstånd snabbt. Vi ser att kommuner i Östergötland gör det. Men här finns säkert mer att göra, säger hon.
Hon ser flera av regeringens och samarbetspartiernas åtgärder som bra. Samtidigt beskriver många företag för henne att det är svårt att få en överblick hur man kan ta del av hjälpen. Och en del företag upplever att det är svårt när man vill göra en omställning av sin produktion.
– Det är många som vill hjälpa till när krisen är här. Man vill ställa om produktionen, men kan uppleva att det tar för lång tid. Att reglerna kanske ibland är för rigida. Kanske skulle krisen kunna mildras om en del beslut gick snabbare, återkommer Sofia Sjöström till.
Hur ser det ut med uthålligheten bland företagen i Östergötland?
– Det är förstås olika. Som jag sa är det redan för sent för en del företag. Samtidigt finns det företag som behöver folk. Det kommer förstås en bättre tid, ett efter covid-19. Det vet vi. Men när? Det kommer bli kämpigt. Så mycket vet jag. Det är bara att hoppas att det tar slut snart, säger hon.