För dessa blev reformen negativ

Demenssjuka personer är en grupp som blivit särskilt drabbade av hemsjukvårdsreformen som infördes i Östergötland 2014. Det framgår efter en granskning.

Drabbade. Personer i Östergötland med demenssjukdom får inte vård på lika villkor i länet.

Drabbade. Personer i Östergötland med demenssjukdom får inte vård på lika villkor i länet.

Foto:

Östergötland2017-04-06 17:10

När hemsjukvården infördes i Östergötland överfördes stora delar av demensutredningarna till kommunerna. Målet med hemsjukvården var att den som bor hemma ska få en bättre och sammanhållen vård och omsorg samt ge vårdgivaren en bättre helhetsbild av patientens behov.

Sedan 2010 finns riktlinjer från Socialstyrelsen om hur viktig demensutredningar är för att ge en tidig diagnos och adekvat behandling.

Med facit i hand visar det sig att vårdkedjan för personer med demenssjukdom i Östergötland får underkänt på flera punkter. Det framgår av en granskning som regionens revisorer har gjort.

Granskningen visar bland annat brister remisshanteringen vilket är en risk för patientsäkerheten. Revisionen visar också att demenssjuka inte får vård på lika villkor då det finns skillnader i vårdkedjan mellan de olika länsdelarna.

Överlag saknas skriftliga direktiv och rutiner för att tydliggöra vilket ansvar kommunerna respektive hälso- och sjukvården har i remisshanteringen.

Ytterligare en brist är informationen mellan sjukvårdsenheterna och kommunerna. En känd orsak är att vårdgivarna har olika dokumentationssystem, men det ska trots det fungera, påpekar revisorerna.

Både kommunerna och sjukvårdsenheterna inom regionen har varit dåliga på att följa upp och utvärdera vårdprogram och har heller inte gjort någon registrering i regionens kvalitetsregister, trots att det tydligt framgår av regionens rutiner att det är en del av själva demensutredningen.

Revisionsrapporten togs upp på onsdagens möte i regionstyrelsen och ledningen inom Region Östergötland instämmer i revisorernas kritik. Ledningen har tidigare tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba för att förbättra vårdkedjorna inom demensvården. Revisorernas kritik ska beaktas i det fortsatta arbetet, inte minst för att följa Socialstyrelsens riktlinjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!