Fonus Öst höjer säkerheten för sin personal

Begravningsbyrån Fonus Öst höjer säkerhetsnivån för sina anställda i samband med att fler fall av coronasmittade rapporteras.

Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst har beslutat höja säkerhetsnivån för sin personal. Avlidna som dött av coronoviruset ska bland annat läggas i bodybags.

Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst har beslutat höja säkerhetsnivån för sin personal. Avlidna som dött av coronoviruset ska bland annat läggas i bodybags.

Foto: Fredrik Quist

Östergötland2020-03-13 06:00

Under onsdagen gick regionchefen på Fonus Öst, Peter Trygg, ut och beslutade om extraordinära insatser. Han meddelade sin personal att följande åtgärder skulle sättas in i samband med att man hämtar avlidna personer på sjukhus, vårdboende eller i hemmen där det slås fast att den avlidne har dött i sviterna av coronaviruset.

– Vi hämtar omkring 200 avlidna i Östergötland varje månad. Det är ett arbete som inte får stanna upp. Därför anser jag inte att jag lagt oss på en för hög nivå. Det är en bara en förstärkning av våra normala rutiner.


Skyddsdräkt, munskydd, ögonskydd, dubbla handskar och skoskydd.
Fordon som saneras löpande med spritlösning.
Konstaterade coronafall kommer att läggas i body-bag och förslutas.
Kontakt med kommunernas MAS (medicinskt ansvariga inom kommunerna) för att utröna kapaciteten på transporter vid ett fullstort utbrott med ökad dödlighet.
Kontakt med totalförsvaret som har kapacitet att bistå med tillfälliga kylrum.

– Vi är ofta en bortglömd yrkesgrupp som står längst ut i kedjan. Vår verksamhet måste fungera, annars uppstår ett kaos i samhället, säger Peter Trygg som inte anser att han spänt bågen för hårt när han beslutade om de nya säkerhetsrutinerna.

Peter Trygg uppger att de nya arbetsmetoderna kommer att fortgå så länge risken för att smittas av coronviruset finns kvar.

– Jag tror tyvärr inte att vi har nått högsta punkten än, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!