Tester av covid-19 bland barn – olika mellan regionerna

Folkhälsomyndigheten har ända sedan i höstas velat se mer testning bland unga. I mars skärptes testrekommendationerna att även omfatta barn som varit nära en person som smittats av covid-19. Vi gjorde en koll för att se hur andra regioner följt uppmaningarna.

Fler regioner har infört nya sätt att provta både barn och vuxna, däribland Region Skåne sp, tar ett steg vidare genom att erbjuda test av covid-19 direkt på skolor, enligt Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Fler regioner har infört nya sätt att provta både barn och vuxna, däribland Region Skåne sp, tar ett steg vidare genom att erbjuda test av covid-19 direkt på skolor, enligt Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Foto: Johan Nilsson/TT, Bengt Flemark;

Östergötland2021-05-29 07:30

Under våren 2020 prioriterades inte barn för provtagning av covid-19. Men under hösten gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om att provta barn från förskoleklass och uppåt vid symtom på covid-19. Den 25 mars i år kom även en ny vägledning om testning bland barn för att få en likartad provtagning och testning i alla regioner. Sedan dess har många regioner successivt ökat sin kapacitet för provtagning i de yngre åldrarna, enligt Folkhälsomyndighetens tredje rapport om just covid-19 hos barn och unga

Det visar sig också i statistiken hos Folkhälsomyndigheten. Fram till 10 maj var barn- och unga den grupp som hade störst smittspridning. Enligt den senaste veckorapporten börjar man se en minskning i samtliga åldergrupper, men barn och unga är fortfarande den grupp som har den största incidensen (störst andel som fått covid-19 bekräftad vid provtagning). Enligt Folkhälsomyndigheten beror detta på att regionerna har jobbat intensivt med smittspårning i skolmiljö. 

I april antog Folkhälsomyndigeten även en ny nationell teststrategi för 2021 där antigentester (snabbtester) inkluderas för första gången. Myndigeten är sen dess även positiv till självtester.

Region Skåne är en av de regioner som satsat på en utökad provtagning på flera sätt, bland annat med att erbjuda pcr-tester på drive in-stationer och hemtester, för både barn och vuxna. Måndagen 24 maj meddelade regionen att man även gör ett försök med att erbjuda tester på plats i skolan eller i hemmet. Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne och åtta högstadie- och gymnasieskolor i Malmö och Lund. Det riktar sig till elever som är symtomfria men som behöver testa sig för att de går i en klass där elev har insjuknat i covid-19. För elever i högstadiet är det hemtest som erbjuds medan det för gymnasieelever erbjuds test i skolan.

– Genom att tidigare hitta de som smittats kan vidare smittspridning begränsas, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

undefined
Fler regioner har infört nya sätt att provta både barn och vuxna, däribland Region Skåne sp, tar ett steg vidare genom att erbjuda test av covid-19 direkt på skolor, enligt Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Sedan 1 maj har Skåne rutinen att alla elever i en klass betraktas som närkontakter om någon varit i klassen under en smittsam fas. 

Utöver det erbjuder Region Skåne en bred testning av barn. Det är vårdnadshavarna som avgör om barnet ska bokas in för provtagning. Barn under sex år provtas om det finns medicinska skäl eller vid utbrottsutredning. Dessutom erbjuds även två varianter av egenprovtagning till både barn och vuxna. 

– Dels erbjuder vi egenprovtagningstest som hämtas via friskt ombud på apotek, dels provtagningsstationer dit man kör med bil och utför sin egenprovtagning, svarar Mattias Waldeck i ett mejl. De senare stationerna har på vissa ställen kompletterats med provtagningsstationer för gående och cyklister. All egenprovtagning via 1177.se sker via bokning av tid då man hämtar ut test.

Alla som bor eller har bott med någon smittad, eller haft nära kontakt med smittad uppmanas att testa sig oavsett om man har symptom eller inte. Region Skåne använder även antigentester sedan drygt fem månader inom hälso- och sjukvård samt kommunal vård och omsorg.

– Framför allt för att screena personer utan symtom som till exempel ska läggas in på vårdavdelning av annan orsak samt vid smittspårning inom vården av symtomfri personal som exponerats. Antigentester används också inom primärvården då snabbt svar behövs, svarar Mattias Waldeck.

undefined
Antigentester kan komma att införas för att göra screening i skolor, enligt Per Sikoram, provtagningssamordnare för VGR.

Västra Götalandsregionen: Pcr-test (vårdcentral/hemtest) samt antigentester.  

Regionen erbjuder en bred testning för barn från skolålder och vuxna, svarar Per Sikora, provtagningssamordnare för VGR, per mejl:

– Man kan provta sig i hemmet med egentest via Kry eller på alla vårdcentraler med antingen egentest eller med nosopharynxprover (tops i näsan).

Sedan tidigare används även antigentester som ett komplement till pcr-prov, bland annat på akutmottagningar. Nu funderar man att även använda dessa på barn- och unga. 

– Ja, vi gör bred testning vid utbrott i skolor och planerar även screening i vissa skolmiljöer. Våra erfarenheter är att om antigentester används i rätt kontext och med rätt förväntningar fungerar de bra.

undefined
I Region Jönköping undersöker man om antigentester kan göra nytta, berättar Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Region Jönköping: PCR-prov (vårdcentral/hemtest) samt antigentester.

Vid smitta i skolor rekommenderas att närkontakter till den smittade testas, detta gäller från högstadiet och uppåt, uppger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i regionen.

– När det gäller skolan så håller vi på och undersöker om antigentester skulle tillföra något ytterligare utöver den goda tillgänglighet till pcr-testning som vi redan har för exponerade närkontakter. Inget beslut är fattat ännu.

Jönköping använder redan antigentester för att screena alla som läggs in från akutmottagningar och införs även inför förlossningar och planerad kirurgi.

– I några fall har smitta hittats som sannolikt annars skulle ha missats, enligt Malin Bengnér.

Provtagning bokas alltid genom kontakt med vårdcentralen. Test kan göras på vårdcentral eller via egenprovtagning (både barn och vuxna). Vid egenprovtagning hämtas ett kit på vårdcentralen med provrör, tops med mera. Provet tas i näsan, på barnets saliv och i svalget. Provet läggs i påse som lämnas till vårdcentralen. Barn från och med förskoleklass rekommenderas att lämna prov. Även barn som inte har symtom kan behöva lämna prov som en del av en smittspårning.

undefined
Region Skåne har liksom några andra regioner utökat provtagningsmöjligheterna genom att personer med symptom kan komma och testa sig själva sittande i sitt eget fordon.

Region Stockholm: Pcr-test (vårdcental/hemtest/drive-in-test) samt antigentester. Tidsbokning via app eller 1177.se.

Vuxna har möjlighet att boka tid för egen del eller för barn från sex år antingen via vårdcentral (1177.se) eller hemtest (pcr). Hemtester kan göras på flera sätt genom appen "Alltid Öppet": hemtest, drive-in-test eller genom att hämta/lämna på apotek. Hemtester levereras hem till dörren samt hämtas med bud och körs ofta ut dagen därpå, även under helger. Vid drive in-test tas provet med en bomullspinne av den vuxna som sitter i bilen.

Dessutom har man på försök infört snabbtester (pcr) på försök på tre gymnasieskolor för att kunna bryta smittkedjor runt smittade elever. I Stockholm införde man även i januari en mobil provtagningsenhet för att nå utsatta grupper i vissa områden med en drop in-mottagning för pcr-test. Försöket har gett bra resultat och är nu infört och utökat på fler platser. 

Antigentester används i vissa delar av vården, vid smittspårning och kan användas vid utbrott på arbetsplatser. 

De olika testerna

PCR-test visar en pågående infektion med covid-19. Provet tas genom näsan. Numera finns även snabbtester för pcr som används i Östergötland.

Antigentest/snabbtester visar en pågående infektion med covid-19. Antigentester är inte lika känsliga som PCR-prov, du kan ha covid-19 även om provsvaret visar negativt. Provet tas i näsan.

Östergötland är den enda regionen i Sverige som inte använder, eller har använt antigentester mellan vecka 13 och 16 under 2021, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!