– Det försiggår ett mycket stort bedrägeri här, säger en polis i Linköping som Corren talat med, med många års erfarenhet på olika ledande befattningar.
– Vi är för få poliser på golvet och kommer helt enkelt inte att hinna, säger en polis i yttre tjänst.
– Vad gäller de mindre orterna så är det bara en tidsfråga innan ledningen beslutar att stänga polisstationer där. De har bara inte vågat göra det än, tror en östgötapolis med dryga trettio år i yrket.
Corren har haft kontakt med ett stort antal poliser som en efter en säger samma sak: De ser inte att det finns förutsättningar för att uppfylla löftena som polisledning och riksdagspolitiker ger till svenska folket. Poliserna är bekymrade över vad som ska hända när människor inser det.
Poliser hävdar att brott som människor polisanmält, som bostadsinbrott eller stölder, snabbt läggs ned om de verkar kräva resurser att lösa.
– Det är mycket som jag lägger ner. Finns det ingen utpekad gärningsman direkt, utan det krävs förhör för att få tips, då åker anmälan in i en pärm. Cheferna vill att det vi lägger tid på snabbt ska kunna redovisas till åtal. Det ger bättre statistik, säger en polis vid kriminalpolisen i Östergötland.
"Måste vara feg"
Polisledningen har sagt att organisationen är helt ny, den måste sätta sig och polisen kommer att bli mer effektiv. Är du inte för otålig?
– Vad ska de säga? Det här är sektliknande, säger kriminalpolisen till Corren.
Poliserna avböjer att medverka med namn och bild. Regionpolischef Ulrika Herbst sa nyligen i en intervju med Corren att hon och polisledningen är måna om ett öppet diskussionsklimat men anställda hävdar att motsatsen råder.
– Nej, det är tamigfan inte alls högt i tak inom polisen. Har man många år kvar till pension så måste man vara feg och vara anonym, jag är ledsen men så är det. Man blir persona non grata, säger en östgötapolis på mellanchefsnivå.
Corren har publicerat en webbaserad enkät riktad till poliser. Enkäten har besvarats anonymt. Den 12 november hade 1 597 personer besvarat enkäten. Av dessa har 227 svarande uppgett att de tjänstgör som polis i Östergötland, vilket motsvarar cirka 25 procent av Östergötlands poliser.
Bland de som svarat råder ett mycket starkt misstroende mot den nya nationella Polismyndigheten och vad den ska kunna uträtta för medborgarna.
”Reformen syftar till att verksamheten ska bedrivas närmare medborgarna och i samverkan med lokalsamhället” står det i regeringens regleringsbrev till Polismyndigheten för 2015.
En av frågorna i Correns enkät till poliser lyder: ”Det sägs att polisen genom reformen ska komma närmare medborgarna. Vad tänker du om det?” Av samtliga personer som svarat har 87 procent valt svarsalternativet ”Det kommer inte att bli så.” Medan fem procent valt alternativet ”Så kommer det att bli i framtiden” och sju procent har svarat ”ingen uppfattning”.
För få områdespoliser
Polismyndighetens högste chef, rikspolischef Dan Eliasson, medverkade i mars i år på en konferens i Sundsvall om lokalt brottsförebyggande arbete, arrangerad av Brottsförebyggande rådet. I sitt tal beskrev Dan Eliasson ett minskat antal chefsled som ska frigöra poliser för placering i yttre tjänst.
– Hela polisreformen går ut på att trycka oss närmare medborgarna, sa Dan Eliasson.
Han berättade om de medborgarlöften som nu införs, där kommuner likt kunder får formulera sina förväntningar på polisen och marknadsförde dem hårt inför publiken bestående av bland annat kommunanställda:
– Jag erbjuder er en gemensam förvaltning av en stor del av polisens resurser. Engagera er i arbetet med medborgarlöften, och jag lovar, ni kommer få stort inflytande över hur vi förvaltar våra resurser och arbetar på lokal nivå, sa Dan Eliasson.
Poliser har i intervjuer med Corren och i enkäten beskrivit att tidigare chefer, som nu inte har fått nya chefsjobb, hamnar på administrativa tjänster och inte ”trycks ut närmre medborgarna”. Poliserna uttrycker bekymmer över för små grupper av områdespoliser, som enligt dem aldrig kommer att kunna arbeta brottsförebyggande i olika stadsdelar och orter som medborgarna förväntar sig.