I väntan på nytt vaccin för den svenska marknaden ger Läkemedelsverket en tillfällig dispens till att sälja läkemedlet i förpackningar tänkta för andra länder, bland annat Österrike, Polen och Baltikum.
– Dispensen innebär att läkemedlet får säljas i förpackningar med märkning och bipackssedlar som inte är på svenska. Dispensen gäller fram till sista september. Prognosen säger nämligen att produkterna ska komma tillbaka till svensk marknad mellan juli och september, säger Eva Arlander, enhetschef för Läkemedel i användning på Läkemedelsverket.
Någon risk för dem som vaccineras ser hon inte eftersom det är vårdpersonal som känner till läkemedlet som ger sprutan.
Flera vårdcentraler, där vaccinet tagit slut, ber patienterna vänta eller hänvisar till privata vaccinationskliniker som har säkrade leveranser och lager av vaccinet.
Till vårdcentralen i Finspång beställdes i år ungefär lika många doser som förra året, men det räckte inte och veckan före midsommar ställdes drop-in-mottagningarna i Rejmyre och Finspång in.
– När vi skulle beställa hem mer vaccin var det restnoterat. Vi skulle inte hinna få det till de utsatta datumen, berättar Malin Creutz, verksamhetschef vid Närsjukvården i Finspång.
Att så många vill vaccinera sig i år tror hon beror på att informationen kring TBE varit mer intensiv än tidigare år.
Under förra året ökade antalet fall av TBE kraftigt, enligt Folkhälsomyndigheten anmäldes 391 fall i hela landet. Av dessa konstaterades 26 i Östergötland.
– Under många år var det en koncentration till områdena kring Omberg, men nu ser vi det på flera platser i länet. Sedan är det såklart lite svårt att veta exakt var och när man fått fästingen på sig, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.
Att det under flera år har varit så många insjuknade i förhållande till befolkningsmängden har gjort att Östergötland betraktas om ett högrisklän för TBE.
Hittills i år har två fall konstaterats.
– Båda i juni, men vi vet av erfarenhet att den stora puckeln kommer under augusti och september, säger Britt Åkerlind.
I Sörmland, som sedan länge klassats som riskområde, har barn och ungdomar upp till 19 år rätt till gratis vaccin. Det är inte aktuellt i Östergötland, varje enskild vårdcentral avgör om de vill erbjuda sina patienter möjligheten att vaccinera sig mot TBE.
Britt Åkerlind tycker att man måste följa utvecklingen noga, men är tveksam till att låta TBE-vaccinet ingå i ett allmänt vaccinationsprogram.
– Vi i Östergötland är ändå inte så hårt drabbade med tanke på att det är 26 fall på en befolkning på närmare en halv miljon. Det finns andra vaccinationer som kan ses som viktigare, tycker jag.
Det finns flera privata vaccinationskliniker som specialiserat sig på att ge TBE-vaccin. En av dem som regelbundet står med sin buss vid ett köpcentrum i Norrköping är Vaccinkliniken från Nyköping.
– Vi vet att det är ett jättetryck i Norrköping. Även för oss går det lite upp och ned med leveranserna av vaccin, men vi får nytt efter bara några dagar, säger Harald Zetterquist, intensivvårdsläkare och delägare i Vaccinkliniken.
Vaccinkliniken har säkrat sina leveranser och Harald Zetterquist är väl medveten om att det finns kritik mot att vaccinationsklinikerna varit förutseende och köpt in stora delar av det vaccin som funnits att tillgå.
– För oss är ju vaccinationer och lager vårt core business (kärnverksamhet redaktionens anmärkning). Vårdcentralerna har ju svårt att lägga jättemycket fokus på vaccinationer eftersom man har så många andra uppdrag att göra, säger han.