Länsstyrelsen i Östergötland gör just nu en varginventering i Långbogen, som 2017/2018 kom att bilda Östergötland första vargrevir i modern tid.
Då slog sig en hane från Lindesberg och en tik från norska Trysil ner kring sjön Långbogen i ett området som avgränsas av Tjällmo i nordväst, Borensberg i sydväst, Skärblacka i sydost och Finspång i nordost.
Sedan tidigare var det känt att tiken fött tre valpar (två hanar och en hona) någon gång i maj/juni. Nu vet man att det är fler än så i samma kull.
– Vi har låtit DNA-testa spillning som visar att det finns ytterligare en hanvalp och en honvalp samt möjligen ytterligare en där det inte gått att fastställa något kön, säger Mia Kjällander, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Östergötland.
Kan det finnas ännu fler valpar?
– Det är möjligt. Rent statistiskt föder varghonorna 4–8 valpar i varje kull.
När kommer valparna att börja röra på sig för att hitta egna revir?
– Kanske i vår eller höst. Hanarna brukar lämna först, honorna blir könsmogna vid två års ålder och lämnar lite senare.
Ser du positivt eller negativt på uppgifterna om fler vargar?
– Neutralt. De boende i området och de som har djur tycker inte att det är så roligt – och det har jag förståelse för – och så finns det andra som tycker det är väldigt roligt att vargen slagit sig ner här, säger Kjällander.
Varginventeringen kommer att fortsätta fram till i slutet av mars och då kan både länsstyrelsen och privatpersoner lämna in spillning för analys.