Fler söker hjälp mot hedersrelaterat våld

Totalt 455 yrkesverksamma sökte hjälp mot hedersrelaterat våld i fjol och ringde Länsstyrelsens nationella stödtelefon. Det är en ökning med 50 procent jämfört med året innan.

Alla barn i Sverige har inte samma värde. Vi måste jobba tillsammans för att ändra det, säger Juno Blom.

Alla barn i Sverige har inte samma värde. Vi måste jobba tillsammans för att ändra det, säger Juno Blom.

Foto: Michael Svensson

Östergötland2017-04-04 07:30

Av samtliga samtal som kom till den nationella stödtelefonen var flest från Östergötland, 11 procent, Västra Götaland, 11 procent och Skåne, 8 procent. De 455 ärenden berör 619 utsatta personer. De som ringer för att få stöd jobbar oftast inom socialtjänst, 58 procent, inom skola och förskola 18 procent samt polisen och ideella organisationer 6 respektive 4 procent. Det visar en ny rapport som Länsstyrelsen Östergötland har lämnat till regeringen.

Länsstyrelsen Östergötland har det nationella uppdraget att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och i uppdraget ingår ansvar för ett kompetensteam som bland annat driver en stödtelefon. Alla yrkesverksamma och ideellt verksamma kan ringa och söka stöd och råd i ärenden som rör hedersproblematik. Och nu har kompetensteamet sammanställt alla ärenden som kommit sedan stödtelefonen startade i mars 2014 till 31 december 2016. Det handlar om sammanlagt 940 ärenden som berör 1517 utsatta personer.

Är problemet större i Östergötland än i andra län?

– Nej. Att så många ärenden kommer från Östergötland beror på andra saker. Kännedom och medvetande om hedersrelaterat våld och vad det innebär har ökat. Och då ökar även möjlighet att göra något konkret. Då söker flera vårt stöd för att kunna hjälpa utsatta barn och ungdomar. Men mörkertalet är fortfarande stort i hela landet, säger Juno Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Samtalen handlar om barnäktenskap och tvångsäktenskap, om barn och unga som förts ut ur Sverige, om dödshot samt om psykiskt, fysiskt och sexuellt våld som i många fall är grovt. Det handlar också om stark kontroll och stora begränsningar av de utsattas liv och handlingsfrihet.

Många är utsatta av flera olika förövare, till exempel barn är utsatta av föräldrar, syskon och andra släktingar. Kvinnor är utsatta av sin man eller före detta man och av sina egna och/eller mannens släktingar. En stor majoritet av de utsatta, 86 procent, är flickor eller kvinnor och minst 55 procent av de utsatta är under 18 år.

När man tittar på relationerna mellan de utsatta och deras förövare står föräldrar för majoriteten av det hedersrelaterade våldet. Totalt har 56 procent av de drabbade blivit utsatta av en eller båda föräldrarna, 15 procent har blivit utsatta av syskon och 12 procent av sin man eller före detta man.

Sedan stödtelefonen inrättades har det också kommit in 79 ärenden som handlar om bortförda personer. Minst 61 av dem har varit under 18 år. I de allra flesta fall av bortförda personer hade socialtjänsten också varit involverade.

– Det är viktigt att alla myndigheter har kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck, men det är också nödvändigt att de kunskaperna omsätts i praktisk handling så att de utsattas situation uppmärksammas och att barnen får skydd. Barn vars hedersproblematik blir känt löper mycket större risk för att bli bortförda och råka illa ut. De här barnen måste skyddas, säger Juno Blom.

Enligt henne måste de som mest jobbar med frågorna, det ville säga socialsekreterare, lärare och kuratorer, också ha stöd från sina chefer och från politikerna. De ska avsätta resurser för detta arbete. Juno Blom ser också en hel del positiva saker.

– Kunskapen ökar och det finns allt fler personer i hela landet som engagerar sig. Vi får aldrig glömma vad den här frågan egentligen handlar om. Och att den berör oss alla. Det handlar om alla barns lika värde. Tror vi på alla barns lika värde då måste vi skydda alla barn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!