Närtrafik infördes i juni förra året. Den som ska besöka eller bor på en adress som ligger två kilometer från närmaste hållplats har rätt att beställa närtrafik. Östgötatrafiken har utvärderat hur närtrafiken tagits emot av allmänheten och konstaterar att den är en klen tröst för dem som blivit av med linjetrafik eftersom närtrafik inte fungerar att pendla med till studier eller jobb. Däremot är många som inte haft någon kollektivtrafik att tillgå, nöjdare. Främst är det ungdomar och äldre som nyttjat möjligheten.
Ungefär 800 resor har gjorts med närtrafik per månad under 2016. Östgötatrafiken konstaterar att det finns ekonomiskt utrymme för fler. Det blir dock för dyrt att erbjuda servicen även under morgontimmarna anser Östgötatrafiken. Då måste nya fordon upphandlas eftersom de som används idag är upptagna av färdtjänst och skolskjutsar på morgnarna.
Regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd föreslås att på onsdagens möte besluta att förlänga möjligheten att beställa närtrafik med en timme på vardagkvällar och två timmar på lördagar. Dessutom föreslås att den också införs på söndagar. Tiderna när närtrafik kan beställas blir, om förslaget går igenom, klockan 9 till 12:30 och 17 till 22 vardagar samt 9 till 17 under lördagar och söndagar. Östgötatrafiken föreslås också få i uppdrag att i vissa fall justera vilken tätort som resenärerna har rätt att bli skjutsade till och från. På en del håll i länet har boende i gränstrakten mellan två kommuner tilldelats, i deras ögon, fel destination.