Regionens sjukhus har fler patienter än vårdplatser

Region Östergötland är näst sämst i riket enligt en ny rapport från SKR. Här vårdas drygt 109 sjukhuspatienter på 100 vårdplatser. "Vi har inte tillräckligt med personal", säger vårddirektören.

Det är fler som vårdas på sjukhus än det finns plats för. Överbeläggningen på sjukhusen i Östergötland är näst värst i landet.

Det är fler som vårdas på sjukhus än det finns plats för. Överbeläggningen på sjukhusen i Östergötland är näst värst i landet.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2022-01-14 05:00

Rikssnittet är en överbeläggning på 4,9 platser per 100 disponibla vårdplatser. Det visar rapporten "Väntetider i vården" som Sveriges kommuner och regioner (SKR) står bakom. De senaste siffrorna är från november 2021. Där är Östergötland näst sämst i landet med en överbeläggning på 9,3 vårdplatser. Bara Västernorrland är sämre, med 13, 6 vårdplatser. Grannlänet Kalmar är istället bäst i klassen med 0,9 platser.

Sämst i länet är Lasarettet i Motala där överbeläggningen är 13 platser. Strax efter kommer US i Linköping med en överbeläggning på 9,2 platser. På Vrinnevisjukhuset är motsvarande siffra 4,2 platser.

I nuläget finns ingen ny statistik men enligt Ninnie Borendal Wodlin är läget fortsatt pressat. Hon är vårddirektör i Region Östergötland och har dagliga avstämningar med länets sjukhus.

– Jag tror inte att man kan jämföra överbeläggningen rakt av mellan regioner. Hur man definierar en överbeläggningsplats kan variera. Östergötland har varit hårt drabbat under pandemin. Vi har också använt överbeläggningsplatser för att beta av den framskjutna vården. 

Hur arbetar ni för att minska överbeläggningen i regionen?

– Vi strävar efter att använda de vårdplatser vi har på bästa sätt och jobbar för att öka antalet disponibla vårdplatser, men vi har inte tillräckligt med personal. På vissa enheter skulle vi behöva öka antalet platser, men det är brist på kompetens.

Vi har fått uppgifter om att många anställda har valt att sluta?

– Vi har inte fler uppsägningar än tidigare eller alarmerande många. Kanske på vissa arbetsplatser, men inte totalt. Vi arbetar bland annat med avslutningssamtal för att förstå varför medarbetare slutar. I den här pressade situationen har det varit väldigt tufft. Uthållighet och motivation kanske sviktar. Vi tänker mycket på hur vi ska attrahera och behålla personalen. Det är viktigt för oss.

Hur ska man lösa personalfrågan med kompetensbrist?

– Det är svårt, men vi måste arbeta på många sätt med detta, bland annat med uppgiftsväxling. Alltså att se vilka kompetenser som behövs och vad de ska göra. Exempelvis tittar vi på vad en sjuksköterska, läkare eller vårdadministratör ska göra på jobbet. Det ska vara rätt användning av kompetens, man ska göra det man är utbildad för. Så det handlar inte bara om att öka antalet, utan även titta på vem som gör vad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!