Sommartider inbjuder till kärlek och tillfälliga sexuella kontakter, men i stundens hetta kan det vara lätt att glömma bort att skydda sig. Då finns också risken för obehagliga överraskningar.
Mellan 2013 och 2014 ökade antalet upptäckta fall av gonorré med 20 procent i landet, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
– Ökningen är oroväckande. Även om det delvis kan förklaras med ökad provtagning måste vi ha ögonen på detta, säger Inga Velicko, epidemolog på myndigheten.
Trenden i Östergötland går åt samma håll. Enligt Mari Berglind, överläkare på hudkliniken på US, märks en ökning av antalet personer som kommer till kliniken för provtagning.
– Att många struntar i kondom är ett stort problem som vi brottas med varje dag. Det är tråkigt att de inte tänker på riskerna, säger hon.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det i dag oron för graviditet som får unga människor att använda kondom, inte någon rädsla för att smittas av könssjukdomar.
Samtidigt blir gonorré allt svårare att behandla med antibiotika, vilket riskerar att göra den tidigare lättbotade sjukdomen plågsam för drabbade. I värsta fall kan den leda till infertilitet.
– Det handlar om sunt förnuft. Tänk på att det framöver kanske inte kommer att finnas någon antibiotika som biter, säger Mari Berglind.
Gonorré räknas som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen, vilket innebär att den som testas positivt är skyldig att uppge vilka personer hen haft sex med för att ytterligare spridning ska kunna hindras.
Statistiken för de två andra anmälningspliktiga infektionerna, klamydia och syfilis, visar att den förstnämnda ligger kvar på en hög nivå och den andra avtar.