Östergötland har den här hösten redan haft ett par fantastiska norrskensdagar med en sprakande grön fest på himlen.
Och fler lär det bli den närmaste framtiden. Redan under torsdagskvällen, men framför allt fredag kväll och natt, verkar det bli läge att ge sig ut och titta enligt progonserna.
Bara molnen håller sig borta.
Enkelt förklarat handlar den ökande aktiviteten av norrsken om att vi går mot ett nytt så kallat solmaximum – en period som inträffar ungefär vart elfte år. Mängder med solfläckar skickar ut solstormar mot jorden och norrsken bildas.
– Prognoserna pekar på en topp av aktivitet i början eller mitten av 2024, sen planar det ut en tid innan en ny topp inträffar runt 2026. Vi kommer säkerligen få häftiga norrsken i fyra-fem år, säger Carl Bergstrand.
Norrsken är mer populärt än någonsin – det märks inte minst på Facebooksidan Norrsken verige som Carl Bergstrand startade för tio år sedan och som idag har nästan 180 000 följare. Han är närmast chockad över utvecklingen och det enorma flöde av bilder och inlägg som strömmar genom sidan en häftig norrskenskväll.
– Helt sanslöst. Det stora lyftet kom nog när jag uppfann observationstråden för åtta år sedan. Jag bad användarna att publicera med tid och plats om de ser norrsken. Det lades ut mängder med bilder.
Tonläget på sidan är varmt och känslan av gemenskap är stor.
– Jag är skolad humanist och har i mitt arbete träffat varenda människotyp du kan tänka dig. När någon inte sköter sig försöker jag bemöta det med humor och värme – det blir mycket roligare då, säger Carl Bergstrand.
Han beskriver sig som en kicksökare – en som gillar väderrelaterad dramatik i form av exempelvis stormar och åskoväder. Under sina år i Umeå fastnade han för norrsken och beslöt sig för att läsa på.
– När jag windsurfade var jag en hobbymeteorolog, nu förvandlades jag till en hobbyfysiker för att förstå när det blev norrsken.
Numera bor han på Gotland där den gröna himladansen inte alls är lika vanlig som i norr. Men det var här som den populära Facebooksidan föddes och han njuter fortfarande när norrskenet slår till.
– Först ser man en svag diffus dimbåge, men på bara några minuter blir den diffusa svaga bågen brutalt mycket ljusstarkare – som en gardin på himlen.
Han påstår sig inte kunna allt, långt därifrån, men är numera ändå så pass påläst att han nyligen gett ut en bok – "Norrsken: den heltäckande handboken".