De nya uppgifterna visar att nästan 48 000 personer i arbetsför ålder i landet tjänade över 1 miljoner kronor i fjol. Av dessa var 83 procent män.
Drygt hälften av höginkomsttagarna bodde i Storstockholm samtidigt som det i fler än 50 av landets kommuner inte fanns en enda kvinna med miljoninkomst.
Varför är det så?
- Det är vanligare att högre chefsjobb inom privat sektor finns i storstäderna där också många huvudkontor ligger, säger Hans Heggemann, utredare på SCB.
Att det fortfarande är männen som dominerar på posterna förvånar honom inte men han tror att fler kvinnor, på sikt, kommer att tjäna mer.
- Det är små förändringar som sker.
Toppar listanFör Östergötland redovisas bara fyra kommuner med miljoninkomsttagare. Linköping toppar listan och har mer än dubbelt så många miljonärer som Norrköping. Något konkret svar på varför det är så kan inte Heggemann ge men han säger att en anledning kan vara att Norrköping är en mer etablerad arbetarstad.
Samtidigt är det intressant att se de genomsnittliga årsinkomsterna i länet som helhet. Kvinnor i Söderköping tjänar mest med en genomsnittlig årsinkomst på drygt 200 000 kronor. Sämst medellön i samma grupp uppvisar Valdemarsvik (172 000 kronor).
Män i Finspång tjänade mest av alla orter i länet i fjol (283 000) medan Valdemarsvik hamnade sist (236 000).
Avancerad analysSett till den totala inkomsten bland både män och kvinnor låg Söderköping i topp medan Valdemarsvik - ännu en gång trillade ner på sista plats.
Även här säger Hans Heggemann att det är flera faktorer spelar in. Som exempel nämner han strukturen på arbetsmarknaden, hur jobben är fördelade inom privat och offentlig sektor samt hur många människor som har arbete. Bor det många studerande och pensionärer på en ort kan det dra ner den totala medelinkomsten.
- Yrkesgrupper inom vård och omsorg har också en låg inkomst och många är deltidare, men det här är en avancerad grej att analysera.