Det spår Arbetsförmedlingen i sin nya prognos. Det är främst inom offentlig sektor som antalet jobb väntas öka. Det handlar om jobb inom vård och omsorg, traditionellt kvinnodominerade yrken. Sysselsättningen i länet fortsätter att öka under 2015, men i långsammare takt än det senaste året.– Den globala ekonomin återhämtar sig långsamt. Men samtidigt finns det en oro i Europa på grund av konflikten i Ukraina. Den förhållandevis goda efterfrågan på arbetsmarknaden i Sverige och Östergötland hålls uppe av inhemsk efterfrågan, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker.
Hon beskriver stämningsläget bland länets arbetsgivare som dämpat jämfört med den undersöknings om gjordes i våras.
– Dessutom har vi en politiskt instabil situation i landet just nu som också oroar. Enligt prognosen beräknas antalet sysselsatta öka med 2 100 personer nästa år. Samtidigt minskar antalet arbetslösa med 1 100 personer. Mer än var femte arbetslös har varit inskriven i längre än två år.
– Den positiva utvecklingen har främst rört dem som står nära arbetsmarknaden och dem med kortare tid i arbetslöshet.
Arbetslösheten har sjunkit i länet under 2014, främst bland kvinnor. Bedömningen är att den trenden fortsätter under 2015, eftersom det främst är de traditionellt kvinnodominerade branscherna i offentlig sektor som står för ökningen av sysselsättningen under 2015.
– Den trenden har märkts av i Finspång, där har andelen unga arbetslösa kvinnor minskat. De har fått jobb inom vård, omsorg och handel. Det är branscher som män traditionellt inte söker sig till, säger Gabriella Gylling, arbetsförmedlingschef Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.
En generell trend i Linköping är att en viss del av arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft. Men den måste plockas in utifrån.
– Det är helt renskrapat inom vissa områden: IT-företagen behöver högutbildad arbetskraft. Det gör att inpendlingen i länet ökar medan arbetslösheten bland dem som inte kan ta jobben består, säger Annelie Almérus.
Samma tendens gäller även Motala, som under decennier lutat sig mot stora fabriker. Nu återstår ett stort antal mindre industrier, som också blir allt mer specialiserade.
– Det gör att även Motala har ökad inpendling. Samtidigt har pendlingen blivit så mycket bättre på senare år att fler kan tänka sig att jobba utanför kommunen, säger Maria Kindahl, af-chef i Motala.
IT-branschen bedöms fortsätta att växa, liksom handeln. Byggbranschen ligger kvar på en hög nivå, men stagnerar. Lager, transport, jordbruk och hotell och restaurang är de branscher som bedöms minska antalet sysselsatta under 2015.
– Hotell och restaurang har ju fått en del stimulans senaste åren och utvecklats kraftigt. Där är man ganska dyster i sin framtidstro. Men utvecklingen har varit så stark inom den branschen att det är svårt att tro att den ska kunna växa mycket mer, säger Almérus.