Det var i oktober som arten för första gången upptäcktes i Östergötland, i trakterna kring Krokek och Kolmården. Allmänheten uppmanades att rapportera in sina fynd och tack vare gensvaret har länsstyrelsen fått en tydligare bild över spridningsläget.
Snigeln har nu, förutom i Krokek, även observerats kring Åby, Ågelsjön och Norrköping.
– Vi uppmanar allmänheten att fortsätta rapportera in fynd. Förhoppningsvis kan vi hitta en spridningskälla, det har vi inte gjort än, säger Åsa Leuhusen, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Hittar man svarthuvade sniglar, som ofta förekommer väldigt talrikt, är rekommendationen att bekämpa dem. Enklaste sätten är att klippa dem eller samla sniglar i en gryta och hälla över kokande vatten.
– Vi tror att de ska lägga ägg nu, innan det blir kallt. Så lyckas man bekämpa dem innan de har gjort det slipper man dem ju nästa år. Därför vill vi verkligen uppmana folk att bekämpa varje liten individ de ser av den här arten, säger Åsa Leuhusen.
Under helgen ska hundförare med specialtränade hundar söka efter snigeln i Krokeksområdet för att försöka kartlägga utbredningen där. Åsa Leuhusen hoppas att insatsen även ska resultera i just äggfynd.
– Det har vi inte hittat tidigare. Vi vet ju så lite om den här snigelarten så varje gång vi gör en insats lär vi oss väldigt mycket om hur de fungerar i naturen.
Misstänker du att du har sett svarthuvad snigel? Ta då en bild och rapportera in det på www.invasivaarter.nu.