En manlig skötare i 30-årsåldern, som i somras kontaktade en 13-årig flicka som sökt stöd hos Region Östergötlands barn- och ungdomspsykiatri (Bup), avslutade sin tjänst efter att händelsen kommit till chefernas kännedom.
I sms som skickades på hans fritid utgav sig skötaren för att vara yngre än han är och under det påhittade namnet "Sam" frågade han flickan om hon ville bli hans kompis.
Det har också visat sig att mannen själv är skriven bara någon gata bort från flickans bostad. Situationen har väckt stort obehag hos flickans familj.
Nu kan vi berätta att mannen också har en anställning inom LSS och socialpsykiatri i Mjölby kommun. Han är sen januari 2022 anställd som timvikarie och arbetar på Slomarps gård, ett gruppboende för personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar. Sen sms:en skickades i juli har han tjänstgjort ett 50-tal arbetspass – ungefär hälften av dem efter att han lämnade sin tjänst hos regionen.
Slomarps gårds enhetschef, Susanna Norsell, har tagit beslutet att han kan arbeta vidare. Hon fick i september kännedom om att något hade hänt via en medarbetare som ska ha uppmärksammat händelsen i sociala medier.
– Men jag har inte sett det själv, det var bara hörsägen. Jag fick höra att han skulle ha skickat sms till en minderårig och att det hade polisanmälts. Som människa så anser jag att det som hänt inte är rätt – om det nu finns sanning i det, säger hon.
Du kontaktade inte regionen för mer information?
– Nej, inte i mitt fall. Jag kände ju att det var på väldigt lösa boliner. Det jag visste var att det var en medarbetare som sett något på Facebook.
Susanna Norsell kallade medarbetaren till ett samtal för att berätta om ryktena och att situationen behövde utredas utifall han skulle bli dömd för brott.
– Vi pratade om att han skulle ta fram material som visade att han var oskyldig. Under tiden stoppade vi hans timmar för att se om det fanns en polisutredning då det rörde sig om allvarliga anklagelser. En förundersökningsledare bekräftade att det inte fanns någon pågående utredning – och då kände vi oss trygga med det, förklarar hon.
Informationen spred sig bland gruppboendets personal. I ett mail till skötarens kollegor förklarade enhetschefen kort att en medarbetare varit föremål för misstanke om brott som har utretts – och att "er kollega kommer att fortsätta att jobba hos er".
Hade man bedömt annorlunda om medarbetaren arbetat med barn, utan att vara dömd för brott?
– Det vågar jag inte svara på för jag har inte jobbat på barnsidan, men utifrån hur jag själv tänker så absolut, det hade man.
Elisabeth Svensson är i rollen som enhetschef för planeringsenheten i Mjölby kommun ansvarig för rekrytering och anställningar.
Ser du några risker med att en person som kontaktat en minderårig patient privat får arbeta även hos er?
– Absolut, det kan man absolut se en risk i, säger hon.
Men här har man bedömt att personen får vara kvar.
– Ja, nu vet jag inte hur mycket information vi har fått till oss, men bedömningen som gjorts i samråd med HR var att man inte hade grund för att avsluta anställningen.
I en annons där Mjölby kommun tidigare sökt personal som skötare till Slomarps gård står det beskrivet att medarbetare på boendet ska vara "strukturerad, prestigelös och trygg i dig själv samt agera professionellt och ha förmåga att sätta gränser. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet".
I ljuset av det som hänt hos regionen, tycker du beskrivningen stämmer överens i det här fallet?
– Jag tror absolut han uppfyllde kriterierna när han anställdes hos oss, sen kan det vara så att man behöver göra en ny bedömning av dem efteråt, säger Elisabeth Svensson.
Elisabeth Svensson och Susanna Norsell är överens om att det aldrig går att säkerställa att något liknande som det som inträffade på Bup i Linköping inte skulle kunna ske i deras egen verksamhet.
De verktyg som finns att använda för kontroll vid anställning är registerutdrag, för att se om en person dömts för brott, samt referenstagning. Men det kan vara svårt som arbetsgivare att skapa sig en rättvis bild av en person då den som söker jobb själv väljer vilka referenser som lämnas och eventuell misskötsel eller besvärande erfarenheter inte syns på ett CV.
Elisabeth Svensson lyfter också att en arbetsgivare varken kan eller ska veta allt om sina anställda.
– Ibland skulle man önska att man hade andra verktyg, men samtidigt så handlar det ju om personlig integritet också. Det är en hårfin balansgång.
Susanna Norsell är inne på samma spår:
– Vad våra medarbetare gör på sin fritid har vi inte en susning om, det kan ju vara alla typer av brott – våld i nära relation till exempel. Men som arbetsgivare kan vi ju inte påverka på något sätt om det inte kommer till vår vetskap.
Arbetsrättschefen Tomas Björck på Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att dold misskötsel ofta reglerar sig självt på sikt.
– Det finns ju inget system där arbetsgivare pratar med varandra eller en "svart lista". Sen är det klart att misskötsel kan dyka upp som allmän kännedom och vid nån tidpunkt kommer oftast sånt fram, säger han.
Mjölby kommuns socialchef, Päivi Pannula, låter först något avvaktande när vi berättar om att skötaren från Bup i Linköping också arbetar i kommunens verksamhet. "Du menar att vi känt till att det varit "knepigheter"?"
Hon är osäker på om hon hört talas om situationen, men hänvisar till att kommunala enhetschefer alltid kan ta stöd av HR-avdelning när en enskild situation ska hanteras.
– Det är väl aldrig bra om vi har medarbetare som inte håller sig till sitt grunduppdrag, men där vi är skyldiga att ta ut belastningsregister så gör vi det – och kommer något brott till vår kännedom så har vi olika sätt att agera på.
Det finns vissa yrken och verksamhetsområden där alla arbetsgivare är skyldiga att begära registerutdrag inför anställning. Utöver de lagstadgade kraven så agerar kommuner lite olika.
På omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby tas idag utdrag på medarbetare som arbetar med vårdtagare under 18 år.
– Men vi har tidigare i år från förvaltningen lyft att vi vill införa det bredare, så HR utreder möjligheten att ta registerutdrag vid all rekrytering, säger Päivi Pannula.
Fotnot: Vi har varit i kontakt med den aktuella skötaren för att ge honom möjlighet att kommentera, men han har avböjt. Region Östergötland har efter händelsen inte gjort någon polisanmälan eller anmälan till Ivo. Mannen har enligt den dokumentation som finns offentlig sagt upp sig på egen begäran efter att föräldrarna kontaktat ansvariga och berättat om kontaktförsöket.