Fetma en riskfaktor vid graviditet

Antalet dödfödda barn har ökat i Östergötland. "Högt BMI ökar riskerna för modern och barnet under graviditet och förlossning, så den här utvecklingen är en av de största utmaningarna för vården", säger förlossningsläkaren Olof Stephansson.

Foto: Hasse holmberg/TT

Östergötland2017-03-28 17:00

Det är inte många barn som föds döda. År 2015 var de 29 av drygt 5 000 födda barn i Östergötland. Trenden pekar dock mot en svag ökning i Östergötland, medan den i riket ligger kvar på samma nivå räknat från år 2009. Det fanns år 2015 bara ett landsting, nämligen Dalarna, där andelen dödfödda var större. Det visar socialstyrelsens nya statistik om graviditeter och förlossningar.

Det är svårt om inte omöjligt att hitta en förklaring menar Elisabeth Kristiansen, produktionsenhetschef för Barn- och kvinnocentrum i Östergötland.

– Det är ett så litet antal det handlar om. Det är oerhört tragiskt för dem som drabbas, men vi kommer aldrig att komma ifrån att foster dör i moderlivet helt, säger hon.

En möjlig orsak, berättar hon, kan vara att antalet riskgraviditeter ökar. I Östergötland närmar sig andelen hälften (43 procent). En riskgraviditet kan ha olika orsaker: Kvinnans ålder, fetma och övervikt och det faktum att modern är migrant är några. Tre faktorer som har ökat i Östergötland.

På tio år har antalet feta gravida kvinnor ökat med tre procent i Östergötland, det är en dubbelt så stor ökning som snittet i landet.

– Det är en oroväckande trend att kvinnornas BMI stiger i hela landet, kommenterar Olof Stephansson, sakkunnig vid socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

– Högt BMI ökar riskerna för modern och barnet under graviditet och förlossning, så den här utvecklingen är en av de största utmaningarna för vården.

Och Elisabeth Kristiansen håller med.

– Vi har något att jobba med där.

Andelen kejsarsnitt i Sverige ökar och ligger på dryga 17 procent 2015, visar statistiken. I Östergötland minskar däremot antalet kejsarsnitt och här snittas den lägsta andelen föderskor i landet. Tolv procent mot Stockholms 21,8 som toppar antalen. I Östergötland har man länge arbetat målmedvetet för att så många som möjligt ska förlösas vaginalt.

– Det är det absolut bästa för både barn och mödrar och jag vill påstå säkrast, säger Elisabeth Kristiansen.

Att det sker så få kejsarsnitt är något att sträva efter anser Olof Stephansson.

– Det kan vara viktigt för fler att se över kejsarsnittsfrekvensen så att man undviker snitt i de fall det går, säger Olof Stephansson.

Andelen rapporterade bristningar av allvarligare art (grad III och IV) varierar från 1,6 procent till 4,3 i landet. Totalt sett har de minskat den senaste tioårsperioden (2005-2015). I Östergötland har de minskat med nästan hälften. Från 4,9 till 2,6 procent.

Dödfödda barn och överviktiga gravida kvinnor

Andel dödfödda barn av 1000 födda år 2009 och 2015

Riket 4,1 3,7

Östergötland 3,5 5,5

(Sedan 1 juli 2008 inkluderas barn som föds efter minst 22 veckors graviditet).

BMI alla mammor som födde barn 2005 och 2015

BMI mellan 25 och 30 (övervikt)

Riket 24,8 25,4

Östergötland 25,5 26,9

BMI högre än 30 (fetma)

Riket 11,2 13,6

Östergötland 12,0 14,9

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!