För att få boka tid ska man ha fått ett personligt brev eller blivit kontaktad av regionen på annat sätt. Brevet ska tas med vid vaccinationstillfället.
– Vi vill klargöra att erbjudandet just nu bara gäller riskgrupper som har blivit kontaktade av oss, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.
Region Östergötland följer den nationella prioriteringsordningen och vaccinerar just nu i fas 3, där erbjudandet har gått ut till personer i åldern 60– 64 år. Samtidigt har vaccinationerna av prioriterade personalgrupper och personer med LSS-insatser återupptagits. Den här veckan får alltså också personer i åldern 50–59 år, med sjukdomar som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19, erbjudande om att boka tid.
– Det har förekommit att andra personer i åldersgruppen 50– 59 år har bokat vaccination, eftersom det är tekniskt möjligt. Men det är inte deras tur än, säger Rickard Lundin.
För att ingå i en riskgrupp och få brevet krävs det att sjukdomen finns registrerad i patientjournalen.
– Vi kan se i våra system om de som har bokat en tid tillhör de prioriterade grupperna som har fått brev. Och vi kontrollerar i samband med vaccinationerna att man ingår i den grupp som ska vaccineras just nu. Tillhör man en riskgrupp behöver man kunna visa upp sitt personliga brev med erbjudande om vaccination, säger Lundin och fortsätter:
– Vi ber alla att respektera prioriteringsordningen och ta hänsyn till dem som är i störst behov av skydd mot covid-19. Det är viktigt att de får tillgång till vaccination först. Vi vill klargöra vad som gäller och ber dem som inte tillhör riskgrupperna att vänta några veckor på sin tur. Har man inte hört något från oss är det inte dags att boka tid.
Hur ser du på att det förekommer fusk i den här situationen?
– Det är inte säkert att alla har fuskat medvetet. Men visst är det frustrerande att det finns människor som inte visar mer respekt mot sina medmänniskor i en situation när vi har en extrem smittspridning.
På onsdagen skickade Region Östergötland ut ett sms till cirka 1 000 personer som bokat sig för vaccination trots att de inte fått något brev med erbjudande.
– Men bland de personerna finns även sjukvårdspersonal och personer som har LSS. Så vi kan inte säga att det är 1 000 personer som försökt att gå före i kön, säger Lundin.