– Vi kände att vi hade väldigt mycket jobb ändå den här våren. Det brukar ju komma otroligt mycket folk till oss, säger Tomas Gunnarsson, ägare till Sänkdalens gård på Vikbolandet.
Förra året kom bortåt 6000 personer för att bevittna Sänkdalenkornas glada skutt ur ladugården.
– Vi är självklart kluvna inför beslutet att ställa in i år, det här är en jättebra grej för bygden och vårt varumärke. Men faktum är att det är väldigt mycket jobb med ett evenemang som det här, säger Tomas Gunnarsson.
Efter åtta år med det populära evenemanget väljer även Odenstomta gård på Vikbolandet att ställa in.
– Vi kommer ju självklart släppa våra kor, men vi kommer inte ha något öppet släpp för allmänheten i år, säger lantbrukaren Lars Nilsson.
Han uppger tidsbrist som främsta anledningen, men konstaterar även att evenemanget kräver stora resurser, med ganska knapp utdelning.
– Det tar två man en hel vecka att förbereda för det här. Och det krävs 25 personer för att dra runt evenemanget den dagen. Det är ganska mastigt att hinna parkera 750 bilar på en halvtimme.
Arlas PR-chef Mikael Lindgren konstaterar att det händer att gårdar tar en paus från kosläppsevenemanget. En anledning är att gårdarna inte anser sig ha kapacitet att ta emot alla besökare. Till de 56 kosläpp som anordnades av Arlabönder 2016 kom det 165 000 besökare.
– Det här har vuxit och blivit ett väldigt populärt evenemang. Självklart vill vi ha fler gårdar som ställer upp och arrangerar, men ibland mäktar man inte med helt enkelt, säger Mikael Lindgren.