Det som i folkmun kallas "fattigveckan" är här – den vecka på året när flest har det knapert ekonomiskt. Den kostsamma julmånaden är över och januarilönen har ännu inte trillat in på kontot.
I samband med detta har nyhetsbyrån Siren sammanställt fakta ur Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, och kan konstatera att allt färre svenskar drabbas av ekonomisk kris.
I enkäten ställs bland annat frågan "Har det under de senaste 12 månaderna hänt att du haft svårigheter att klara de löpande utgifterna för mat, hyra, räkningar m.m?" och frågor om huruvida de som svarar har behövt låna pengar från släkt och vänner eller få socialhjälp för att klara mat och hyra.
Utifrån svaren drar Folkhälsomyndigheten slutsatsen att 12 procent av östgötarna mellan 16 och 84 år har drabbats av ekonomisk kris de senaste åren. Det är den lägsta siffran sedan enkäten startade 2004. Då uppgav 17 procent att de drabbats av ekonomisk kris, och sedan dess har procentandelen långsamt minskat.
Trenden går igen i hela riket. Där anger 13 procent att de drabbats av ekonomisk kris de senaste åren, en minskning från 18 procent 2004. Värst drabbade är gotlänningarna där 16 procent har haft ekonomisk kris, och minst drabbade är blekingarna med 9 procent.
Kvinnor har det generellt sett mer knapert än män. I Östergötland uppger 14 procent av kvinnorna att de haft kris, att jämföra med bara 11 procent av männen.