– Den förväntade getingsommaren 2020 uteblev och getingarna verkar inte ha återhämtat sig än. Förändringen är så pass stor att den väcker en viss oro, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.
Jämfört med 2018–2019 har Anticimex saneringar av getingbon i Östergötland minskat med 38 procent under 2021–2022. En utveckling som följer statistiken i hela landet. I vanliga fall brukar vartannat år vara ett getingår, men det mönstret bröts år 2020.
Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen, menar att getingarna som grupp inte är hotade. Däremot kan vissa arter, som de solitära getingarna, löpa större risk att bli hotade.
– Solitära getingar är de som lever ensamma, de bildar inga samhällen. De är mer ovanliga och rödlistade med mer specifika miljökrav jämfört med de sociala getingarna som bygger bon, säger Tommy Karlsson.
Till skillnad från de hotade bina har getingar en annan roll för ekosystemet, bin är vegetarianer och getingar är rovdjur. Men getingarna hjälper till viss del till att pollinera växter och äta upp skadeinsekter i trädgårdar.
– De vuxna getingarna äter en del nektar från blommor. Så de har en pollinerande roll, även om den inte är lika viktiga som bin, säger Tommy Karlsson.
Anticimex planerar att rycka ut till cirka 50 000 husägare i hela landet med getingproblem i sommar. Företaget rekommenderar samtidigt att man ska låta getingbona vara så länge de inte utför någon fara.