Färre anställda i länet när vården går back

Färre anställda är konsekvensen när sjukvårdens ekonomi fortsätter att gå med stora underskott. Det visar preliminära bokslutssiffror.

Den östgötska hälso- och sjukvården får ett underskott på 744 miljoner kronor för 2019.

Den östgötska hälso- och sjukvården får ett underskott på 744 miljoner kronor för 2019.

Foto: Jeppe Gustafsson/Simon Rehnström/TT

Östergötland2020-01-29 12:00

I veckan antog regionstyrelsen en handlingsplan för att få ordning på ekonomin. Den innebär bland annat antalet anställda i regionen ska minska med en procent under året. Även ersättningen till verksamheterna ska minska med en procent. Bakgrunden är den skenande ekonomin i hälso- och sjukvården som landade på ett minus på 744 miljoner för 2019. Det är 427 miljoner sämre än budgeterat.

– Trots ett positivt totalresultat är det ekonomiska läget fortsatt allvarligt, säger Josefin Bjäresten, ekonomidirektör, i ett uttalande på regionens hemsida.  Resultaten inom hälso- och sjukvården har försämrats under året och det är nödvändigt att få stopp på kostnadsutvecklingen. 

De produktionsenheter som har störst underskott är Sinnescentrum, Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, Närsjukvården i östra Östergötland och Närsjukvården i centrala Östergötland.

– Den skattehöjning som trädde i kraft vid årsskiftet och höjda statsbidrag ska tillsammans med omställningar säkerställa att östgötarna långsiktigt erbjuds en bra vård, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i ett yttrande.

Region Östergötlands totala verksamhet visar ett underskott på 681 miljoner kronor. Det räddas främst av regionens finansiella investeringar som genom sin avkastning ger ett totalt resultat för Region Östergötland på 169 miljoner kronor. Jämfört med budgeterad avkastning innebär det en förbättring med 334 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!