Häromdagen skickade Östgötatrafiken brev till personer i Östergötland som beviljats färdtjänst. I brevet meddelar bolaget att resenärer nu kan räkna med att fler personer kommer att resa med samma bil. Detta beror på att resandet ökar efter att regeringen har lättat på reglerna om att begränsa antalet passagerare. Enligt informationen gäller det även personer som åker sjukresa till och från vården.
Beskedet väcker oro hos Tina Ternstedt, 55 år vars 22-åriga dotter Julia åker med färdtjänst så gott som dagligen. Julia har en intellektuell funktionsnedsättning/downs syndrom vilket gör att hon tillhör en riskgrupp.
– Färdtjänsten skrotar smittskyddsåtgärder för personer som omfattas av LSS som hade så stor risk för allvarlig covid-19 att de låg i fas två i vaccinationsprogrammet. De väljer att göra det i en fas då deras vaccin-effekt kan ha minskat. Det kan väl inte vara rimligt, säger Tina Ternstedt.
Enligt Socialstyrelsen finns det flera internationella forskningsstudier som visar att downs syndrom ökar risken för att bli allvarligt sjuk och avlida av covid-19. Det var också därför som den gruppen prioriterades vid vaccineringen mot covid-19.
Men det tog ett tag innan de svenska myndigheterna räknade in personer med downs syndrom som riskgrupper (februari 2021) trots rapporter från andra länder. Vid det laget hade Tinas familj själv tagit reda på att Julia hörde till en riskgrupp.
– Vi kontaktade husläkaren som hade läst rapporterna och skrev intyg att Julia borde beviljas distansundervisning tills hon var fullvaccinerad. Men det var på vårt initiativ. Då hade unga, som vår Julia, gått i gymnasiet på plats i samma lokaler som högstadieungdomarna. Samma vecka som hon skulle komma tillbaka till skolan stängdes klassen ned på grund av coronautbrott.
Hon oroar sig också över tajmingen för färdtjänstens besked. Studier visar att vaccinets effekt avtar efter drygt ett halvår hos personer med sänkt immunförsvar. För Julia har det nu gått sex månader sedan hon fick sin andra dos.
– Jag tycker det är olyckligt att lätta på reglerna i den kommunala verksamheten när vården fortsätter att skydda sårbara grupper. Om dessa personers immunsystem är försvagat så vaccinets effekt minskar samtidigt som skyddsåtgärderna tas bort så är riskerna stora att människor kommer att bli allvarligt sjuka och till och med dö helt onödan.
Tina Ternstedt anser att personer med downs syndrom varit en bortglömd grupp under pandemin och riskerar återigen att glömmas bort när färdtjänsten ska samordna resorna som man gjorde innan pandemin, vilket innebär att resenärer hämtas från olika ställen.
– De är utsatta. De kan ju inte hålla avstånd och förstå sådana saker. Man inte kan låta sårbara grupper falla mellan stolarna och hoppas på det bästa. De behöver extra skydd och de behöver prövas för en tredje dos innan man lättar på åtgärder. Annars riskerar vi att hamna i samma elände som under våg ett och två, att människor kommer att bli allvarligt sjuka och till och med dö helt i onödan.
Fotnot: Den 30 september skrev Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen brev till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen med krav att även personer med downs syndrom ska erbjudas en tredje dos.