Att skärpa säkerhets- och återfallsförebyggandeinsatserna för att förhindra radikalisering inne på anstalterna är ett prioriterat uppdrag för Kriminalvården. Man kommer den närmaste tiden att göra studiebesök i andra länder för att studera hur andra jobbar med frågan.
– Vi har inte problem med överbeläggningar men kan se att länder som har överfulla anstalter och en arbetskultur där klienten har ett stort avstånd till personalen riskerar att få problem av den här arten, säger Per Westberg, säkerhetsdirektör Kriminalvården. Vi försöker jobba klientnära och se varje individs problem och möjligheter.
Per Westberg menar att det är viktigt att kartlägga varje intagen så att hon/han kan få hjälp vidare med exempelvis studier eller bearbeta ett våldsamt beteende.
– Vi har över 4000 klienter idag på anstalterna och fyra av dem är dömda för förberedelse till terrorbrott, säger Per Westberg. Ibland kan det bli aktuellt att omplacera klienter som visar tecken på radikalisering och arbetet idag handlar om att förhindra att den här typen av problem ökar.
Det är en prioriterad fråga för Kriminalvården att jobba för att förhindra radikalisering och man har fått särskilda medel från regeringen för att seöver arbetsmetoder och ta fram en handlingsplan till våren.
För att studera länder som jobbat framgångsrikt med frågan men även länder som haft problem kommer Kriminalvården att göra flera studiebesök.
– Vi har ett närmare samarbete med bland annat Kanada, säger Per Westberg. De har forskat på den här frågan och där kan vi hämta mer kunskap hur vi kan minska riskerna för att problemet ökar.