I en rapport från Sveriges kommuner och regioner presenteras underlag för vilka lokalpolitikerna i Östergötland är. I rapporten framgår det att 95 procent av de förtroendevalda är fritidspolitiker, enbart fem procent är heltids- eller deltidspolitiker. Inget utöver det vanliga menar Johan Wänström, forskare på centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet.
– Detta är inget ovanligt, de flesta politiker sitter kanske i fullmäktige eller i en nämnd, då gör man det på fritiden, det är få som jobbar med lokalpolitik på heltid och så ser det ut överallt i Sverige.
Vidare framgår det av rapporten att mer än var tionde kommunpolitiker inom regionen är småbarnsföräldrar. Detta är en god representation av gruppen i förhållande till mängden småbarnsföräldrar i befolkningen.
Varför är det viktigt?
– Eftersom det är svårt att behålla dem inom politiken. De flesta förtroendevalda som slutar gör det för att de antingen inte kan få ihop livspusslet eller för att de flyttar till en annan kommun och inte får sitta kvar på sina uppdrag, säger Wänström.
Lika bra ser det däremot inte ut med representationen av utrikesfödda som fortsatt är underrepresenterade i förhållande till befolkningen i övrigt.
– Detta är ett fenomen som vi kan se i hela Sverige och övriga delar av västvärlden, det är givetvis ett problem men desto svårare att säga vad som behöver göras för att åtgärda det, säger Johan Wänström.