Bakom planerna på en biogasanläggning ligger Gasum AB, med huvudkontor i Linköping. Företaget hette tidigare Swedish Biogas, men är sedan 2017 ett dotterbolag till det finska, statligt ägda Gasum.
Gasum AB har biogasanläggningar i Jordberga, Katrineholm, Lidköping, Örebro och Västerås. Nu planerar företaget att satsa på hemmaplan. En tankstation för flytande gas ska byggas i Norrköping, och framför allt planeras en stor biogasanläggning för flera hundra miljoner kronor i Östergötland.
Statliga Klimatklivet har beviljat ett bidrag på 135 miljoner kronor för satsningen. Det finns ännu inget beslut på var den ska byggas, eller ens att den ska byggas. Skulle projektet inte alls bli av måste bidraget betalas tillbaka till staten.
Klart är i alla fall att Gasum inte har några planer på att konkurrera om våra matrester – Tekniska verken i Linköping tar numera emot gröna påsar från cirka 15 kommuner. Huvudspåret är i stället att bygga anläggningen vid ett pappersbruk, för att där kunna göra biogas av avloppsvattnet.
– Det är högintressant att titta på råvara från massa- och pappersbruk. Vi har diskussioner med de aktörer som finns i Östergötland. Det finns en väldigt hög kompetens i regionen, så det är kul om vi kan satsa här, säger Markus Olsson, vd på Gasum AB.
Gasum har redan beslutat att bygga en sådan anläggning vid pappersbruket i Nymölla i Skåne. I oktober skrevs ett avtal med Stora Enso.
– Tekniken är beprövad, men det blir första gången för oss. Vi kommer att få viktiga erfarenheter från Nymölla av hur man sätter upp en sådan anläggning, säger Markus Olsson.
I Gasums nuvarande biogasanläggningar används främst restprodukter från jordbruks- och livsmedelsproduktion. Det handlar till exempel om gödsel, skadade spannmålspartier och slakteriavfall.
– Kanske kan vi kombinera sådana restprodukter med avfall från en massafabrik. Det är inte samma rötningsprocesser, men det kanske går att förlägga dem på samma plats. Det är sådana saker som vi nu noga måste studera, säger Olsson.
Om biogasanläggningen blir verklighet är det flytande biogas som ska produceras. Biogas görs flytande genom att den renas och kyls till 163 minusgrader.
Fördelen med flytande gas är att den tar mindre plats och kan användas inom industrin och till tunga transporter med lastbilar och fartyg. Tekniska verken håller just på att bygga en anläggning för flytande gas i Linköping och flera tankstationer planeras i länet.