I väntan på dykare från Norrköping fridök samtliga av räddningstjänstens mannar från Kinda förgäves efter pojken.
– Eftersom vi i vår organisation inte har några räddningsdykare kan vi bara ytdyka, alltså fridykning på två meter djup utan någon utrustning, säger Thomas Blixt chef för räddningstjänsten i Kinda.
Enligt Magnus Thorén, närpolischef i Kinda-Ydre som utreder olyckan, spelade den omkomne pojken boll med några kompisar vid Värgårdsudde. Bollen hamnade i vattnet, tioåringen hoppade i, simmade ut och lyckades kasta tillbaka bollen. Han orkade däremot inte att simma tillbaka.
Bara två dykenheterI Östergötland finns det bara två uttalade dykenheter. En i Norrköping som är bemannad året om dygnet runt, och en i Linköping med ambition att vara bemannad så ofta som det går. Kinda kommun har ingen alls.
– Sommartid finns det inte alltid de resurserna i Linköping heller. Om det fanns mer resurser och kapital hade det säkert funnits fler dykare men vi kommer aldrig få de resurserna så att vi på en liten deltidskår i Kinda kommun ska kunna utbilda professionella dykare, säger Thomas Blixt.
Systemet måste ses överGöran Olsson är ordförande för miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Kinda kommun. Han säger att det inte går att ha kompetensen som krävs för räddningsdykning överallt. Samtidigt medger han att det måste se över.
– Det är en resursfråga och vi har ett länssamarbete, men det förstår ju jag också, att inte någon roll om de åkt från Linköping eller Norrköping. Detta är helt klart något vi måste ta upp och se om det går att göra det möjligt att ha dykare.
Olika kommunerAtt dykarna från Norrköping skulle komma till Kinda var inte heller någon självklarhet. De två dykenheterna lyder nämligen under Östra Götalands Räddningstjänst. Som trots namnet bara innefattar Linköping och Norrköping. Behöver till exempel räddningstjänsten i Motala och Kinda dykhjälp måste de istället be om hjälp utifrån.
– Har vi en möjlighet att åka och hjälpa så gör vi det. Igår så hade man inte dykbesättning i Linköping när larmet kom. Men dykare från Norrköping kunde åka. Kinda kommun har ju inte dykare själva så de kontaktade oss om dykhjälp, säger Ulf Lago räddningschef för räddningstjänsten i Östra Götaland.
– Hade vi inte fått dykare på plats till slut hade vi inte hittat pojken. Känslan att åka hem utan att ens ha fått chansen att göra ett återupplivningsförsök är inte alls trevlig, säger Thomas Blixt.
I går kväll anordnade Kisa BK, som pojken spelade i, en träff för laget.