Extrapengar till barn och unga i utsatta områden

Elva av länets vårdcentraler får dela på närmare fem miljoner kronor i en statlig extra satsning på barnhälsovård i utsatta områden.

Extra pengar. Drygt sex miljoner kronor extra får barnhälsovården och tandvården för uppsökande insatser som ska leda till bättre hälsa och tandvård.

Extra pengar. Drygt sex miljoner kronor extra får barnhälsovården och tandvården för uppsökande insatser som ska leda till bättre hälsa och tandvård.

Foto: Hanna Petersson

Östergötland2018-03-06 21:00

Under de tre närmaste åren skjuter regeringen till 137 miljoner om året i hela landet för att öka tillgängligheten inom barnhälsovården och tandvården. För Östergötlands del innebär det 6,25 miljoner kronor om året, varav en och en halv miljon ska användas för insatser inom tandvården. Hur pengarna ska fördelas beslutade regionens hälso- och sjukvårdsnämnd under tisdagen.

– Vi vill att de vårdcentraler vi vet finns i vissa utsatta områden med hög vårdtyngd ska få resurserna för att kunna möta barn tidigt genom till exempel hembesök eller annan uppsökande verksamhet, säger Torbjörn Holmqvist (S), regionråd och tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

De elva vårdcentralerna (se faktaruta) valdes ut utifrån faktorer som att de finns i områden med många förstagångsföräldrar, många rökare och högre risk för barnen att drabbas av tuberkulos.

Politikerna vill också att fler barn ska vaccineras.

– I Östergötland har vi en relativt hög vaccinationsgrad, 96 procent, men det finns områden där det skulle kunna bli bättre så att fler barn får vaccinet. Vårdcentralerna i de områdena får också av de extra pengarna.

Hur ska vårdcentralerna redovisa att de lyckas nå resultat?

– Vi hoppas att se snabba resultat när det gäller vaccinationsgrad. Det går att mäta, men annars kan det vara svårt att mäta vad som görs med pengarna. Men vårdcentralerna ska redovisa hur de använt de extra resurserna.

I Östergötland får de här vårdcentralerna dela på extrapengarna från regeringen. Cityhälsan Söder 1 000 000 kr, Skäggetorp 600 000 kr, Ryd 300 000 kr, Capio Berga 400 000 kr, Helsa Skarptorp 300 000 kr, Johannelund 300 000 kr, Cityhälsan Centrum 400 000 kr, Helsa Spiran 550 000 kr, Ödeshög 300 000 kr, Marieberg 300 000 kr och Valdemarsvik 300 000 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om