Experten om de soldyrkande reptilerna: "Ha respekt"

Vackra eller helt enkelt vidriga? Ja, ett av de säkraste vårtecknen delar våra åsikter – huggormen. Vi ringde upp jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet för att ta reda på hur vi ska förhålla oss till dessa solälskande reptiler.

Vacker eller otäck? Nu visar sig huggormen, gärna på soliga platser, där den stortrivs.

Vacker eller otäck? Nu visar sig huggormen, gärna på soliga platser, där den stortrivs.

Foto: Mostphotos

Östergötland2022-04-24 14:02

– De är väldigt vackra, jag har åkt runt med mina barn till olika platser i Europa och kollat på huggormar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Och därmed har han levererat sin åsikt om denna reptil, med de klassiska sicksackmönstren på ryggen. 

– Men när de vaknar till på våren har de en mer grådaskig färg. Det är först när de ömsat skinn, som de blir så där vackra, tillägger han.

Det är framför allt solen och värmen som lockar ut huggormarna. Och redan i mars syntes de första, enligt Didrik Vanhoenacker.

undefined
Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, anser inte att vi behöver vara rädda för huggormen, men däremot ha respekt för den.

– Först ut är alltid hanarna, som letar sig fram till soliga ställen, några veckor senare kommer även honorna ut. Så det vi ser nu är både hanar och honor, förklarar han.

De trivs således bäst på platser med mycket sol, där de samtidigt har möjlighet att snabbt gömma sig. Stenrösen eller slånbuskar brukar vara favoritplatser.

– De ligger sällan på en öppen gräsmatta, eftersom de inte vill bli uppätna av exempelvis fåglar, förtydligar Didrik Vanhoenacker.

Så kommer vi till en av de kanske viktigaste frågorna – hur farliga är de?

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för dem, men man ska ha respekt. Vad jag vet har ingen dött av ett huggormsbett på 25 år. Men låt bli att plocka med dem. För man kan ju bli ordentligt dålig om man blir biten. I de lägena gäller det att alltid kontakta läkare och ta det lugnt.

Didrik Vanhoenacker påpekar att huggormen i sitt naturliga beteende inte har för avsikt att bita, men blir den trängd är det sista försvar.

undefined
Vacker eller otäck? Nu visar sig huggormen, gärna på soliga platser, där den stortrivs.

Hur farligt är det för exempelvis en hund att bli biten?

– Just nu är det ju så att man måste följa lagen och ha dem kopplade. Och går man på stigar så lär man inte se någon huggorm. Men hundar är ju mindre än människor så de kan dö av huggormsbett.

Huggormen är ju fridlyst och får inte dödas, vad gör man om man har dem på sin tomt?

– Det bästa är att låta den vara, den flyttar sig när det inte hittar nåt att äta. Men annars är det tillåtet att flytta den. Och skulle det vara helt omöjligt, då får man döda den.

Enligt vårdguiden 1177 kan ett huggormsbett på en människa ge alltfrån en mindre svullnad till kräkningar, diarréer och andningsbesvär. Den som blivit biten uppmanas att åka till sjukhus direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!