Ett nytt dödsfall i covid-19 i länet

Under fredagen registrerades ett nytt dödsfall i covid-19 i länet.
Under fredagen registrerades ett nytt dödsfall i covid-19 i länet.

Under fredagen registrerades ett nytt dödsfall i covid-19 i länet, det visar siffror från Region Östergötland.

Östergötland 3 juli 2020 13:28

Det innebär att den totala dödssiffran för sjukdomen i Östergötland nu är uppe i 240 personer.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus i länet med konstaterad covid-19 var vid lunchtid på fredagen 31 personer. Av dessa vårdades fem på intensivvårdsavdelning. 

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades 10 personer på vårdavdelning medan 2 fick intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping fanns 11 patienter på vårdavdelning och 3 på intensiven. På Lasarettet i Motala vårdades 5 personer på vårdavdelning.

Den senaste veckan har siffran över antalet patienter som vårdas på sjukhus legat på runt 30 personer.

– Vi ser en klar nedgång nu inom slutenvården och inom särskilda boenden där vi ser minskade siffror, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Hon tror att det kommer att dröja innan siffrorna är nere på noll.

– Jag tror att vi under en lång period alltid kommer att ha några patienter, att det här blir en infektion som finns under en lång period.

Hur lång den perioden blir är svårt att säga.

– Det är viktigt för oss att följa och se vilka åtgärder som ger effekt. Hur mycket innebär det att många är på semester nu och kommer vi se en ökning när folk kommer tillbaka? Kommer arbetsgivare fortsätta att uppmana anställda att arbeta på distans? 

Totalt har 3 428 personer testats positivt för covid-19 i Östergötland. Det egentliga antalet som har smittats av viruset tros dock vara betydligt högre. Sedan utbrottets början har 679 patienter skrivits ut från sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa