Han är Hästnäringens nationella stiftelses ordförande och enligt honom håller hästen ett stadigt grepp om oss. Hästsporten är den näst största ungdoms-idrotten och den största för flickor.
I landet rider mer än en halv miljon människor regelbundet och Sverige är det näst hästtätaste landet i Europa. I Östergötland rider drygt 25 000 människor regelbundet, det finns drygt 50 ridklubbar med 8 300 medlemmar och ungefär 30 ridskolor. I Östergötland finns det hästar i snart sagt varje hörn, på 3 300 ställen.
Ridskolorna har enligt Stefan Johanson en fortsatt attraktionskraft även om det sker en strukturomvandling där i takt med den ökande urbaniseringen. Ridskolor på små orter brottas med ett sviktande elevunderlag, medan det kan finnas långa köer till ridskolor i de större städerna där det också är betydligt dyrare att äga en egen häst än på landet.
Ridskolorna, särskilt de utanför storstäderna, har fått konkurrens av att allt fler skaffar sig egen häst.
– Förr red man på ridskolor i tio år innan men eventuellt skaffade sig en häst. I dag blir det allt vanligare att föräldrar köper en häst till barnet. Sedan anlitar de privata tränare i stället för att barnet fortsätter på ridskola.
Det finns till dags dato ingen officiell registrering av hästar utan uppgifterna bygger på jordbruksverkets skattning av antalet hästar 2004 och 2010. Antalet hästar ökade med ungefär 10 procent mellan 2004 och 2010. Stalltipset är att antalet hästar inte har ökat nämnvärt sedan dess då det fanns 16 100 hästar i Östergötland.
Hästnäringen har nämligen så sent som förra året börjat resa sig ur en längre lågkonjunktur som gjort sig gällande i flera branscher, men kanske framför allt inom uppfödning och försäljning av hästar.
Även inom hästsporten går trenden mot att hästägare vill göra livet lite mer bekvämt för sig. Den moderna människan vill ha kvalitetstid med sin häst, inte mocka och sopa stallgångar. Därför är lösdrifter och den mer utvecklade formen av densamma aktiv grupphästhållning, en trend som kommermer och mer.
– Jag tror det blir framtiden, då måste man inte till stallet varje dag och när man väl är där kan hästägaren ha roligt med sin häst i stället för att mocka. Det passar nutidsmänniskan, säger Stefan Jonson.
I lösdrift och aktiv grupphästhållning lever hästarna i flock och har möjlighet att vara ute dygnet runt. Det är inte bara bra för människorna, utan också för hästarna som har möjlighet att leva ett mer naturligt liv. Det stämmer bra överens med en ökande medvetenhet om djurens behov som Annika Karlsson märkt i artikeln här bredvid.
Dessutom är lösdrift för det mesta billigare än boxhållning.
Hästsportens traditionella grenar med hoppning som den allra största följd av dressyr och fälttävlan är fortfarande de stora. Men också att rida och tävla islandshäst och westernridning är numera etablerade sporter i Sverige.