Det var i mitten av juli som familjen Al-Hamdan från Ödeshög fick tillökning med dottern Mila. Efter förlossningen blev de rekommenderade att köpa en viss mjölkersättning, som heter NAN HA-1. Men när de kom hem och läste på förpackningen stod det inte exakt vad mjölken innehöll. Först efter att ha kollat på tillverkaren Nestlés hemsida kunde pappa Eslam se att mjölken innehåller enzymer från gris, vilket bryter mot halal. Med halal menas det som är tillåtet inom islam, ofta kopplat till de livsmedel som är tillåtna eller inte.
Då familjen Al Hamdan är troende muslimer är detta allvarligt.
– Det känns som de lurat oss. Tänk hur många familjer som har fått den här mjölken och gett till sina barn.
I grunden anser han att det är konstigt att Nestlé inte skriver på innehållsförteckningen på förpackningen att produkten använder enzym från gris, utan att det endast står på hemsidan. Men att även US har ett stort ansvar att hålla koll på vad de rekommenderar till olika människor.
– Jag har bott i Sverige i 13-14 år och man brukar alltid få jättebra information om vad saker innehåller. Det här är egentligen första gången under min tid här som det inte känns riktigt rätt. Och att det då är från sjukhuset som är en av de viktigaste delarna i Sverige känns dåligt.
Har du förståelse för att enskilda barnmorskor inte kan hålla helt koll på allt de rekommenderar, framför allt när det då inte stod på förpackningen?
– Ja absolut. Jag är jättetacksam för personalen på förlossningsavdelningen. De var jättesnälla trots att de har mycket stress och tvingas springa runt hela tiden. Jag förstår att de inte har tid att läsa igenom allt. Utan den här informationen borde de fått tydligt från inköpsavdelningen på US. Att om det är en muslimsk eller judisk familj så finns de här alternativen, som är halal (eller kosher i judars fall), istället.
Eslam förklarar att han har kollat upp att det finns flera alternativ på mjölkersättning som använder enzymer från exempelvis andra djur som är tillåtna inom islam och judendomen.
Han förklarar att det borde vara lika viktigt att upplysa om innehållet i en produkt kopplat till religiösa regler som det är för exempelvis allergier och alternativ kosthållning, så som exempelvis vegetarianism.
– Jag vill inte att någon ska lägga på mig att jag är lite för hård i min religion. För detta gäller inte bara mig som muslim, utan vi har religionsfrihet i Sverige och måste respektera varandra.
Eslam anmälde händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som snabbt valde att lägga ner ärendet utan möjlighet till överklagan. I underlaget till beslutet står det att klagomålet inte omfattas av IVO:s utredningsskyldighet då barnet inte blivit fysiskt eller psykiskt skadad av händelsen. Eslam beskriver ett missnöje mot beslutet och kommer istället skicka en anmälan till DO (Diskrimineringsombudsmannen).
Han vill nu informera andra muslimska föräldrar.
– Jag vill inte att andra föräldrar ska känna vad vi har känt. För jag tror inte att det bara är US som har rekommenderat den här mjölkersättningen, utan det är säkert flera andra sjukhus i Sverige. Vilket är jätteviktigt att veta om. Om den här informationen kommer till fel folk ger det kanske inte en så bra bild av religionsfriheten i Sverige.
Enligt Region Östergötland finns det upphandlad mjölkersättning som inte innehåller enzym från gris och därmed är halal. Men att de aldrig aktivt frågar efter vilken religion en person utövar.
– Det får vi inte göra och det vill vi inte göra. Men självklart är det så att om det är någon som har någon tro eller något annat önskemål som är viktigt så försöker vi förstås tillgodose det och göra vad vi kan för att det ska kännas rätt och riktigt, förklarar Carina Widén, överläkare och medicinsk ledningsansvarig på Neonatal-IVA på US.
Beslut om rekommendationer av, i detta fall, mjölkersättning görs endast på medicinska bedömningar. Enligt Carina har de aldrig tidigare stött på frågan om rekommenderad mjölkersättning utifrån religiös tro tidigare.
Kommer det här förändra något hur ni arbetar?
– Jag tänker att vi har i alla fall lärt oss någonting. Vi har lärt oss det här och självklart får vi titta över och se hur vår information ska vara framöver. Men så långt har vi inte kommit ännu.