Så svarar Enheten för prehospital vård på kritiken

Martin Lindfors är enhetschef vid Enheten för prehospital vård. Han har varit med att ta fram upphandlingsunderlaget. Martin Lindfors svarar på våra frågor i ett mejl.

Martin Lindfors

Martin Lindfors

Foto: Corren/Region Östergötland

Östergötland2022-09-18 05:00

Hur togs avtalet fram?

– Enheten för prehospital vård fick uppdraget från Hälso- och sjukvårdsnämnden att ta fram upphandlingsunderlag. Arbetet har utförts av en projektgrupp som även har samlat in synpunkter från potentiella leverantörer, fackförbund och ambulanspersonal. Omvärldsbevakning genom genomgång av andra upphandlingar i ambulanssjukvård är genomförda. Utöver det har även ytterligare enheter inom Region Östergötland bidragit med specialistkunskap.

Har någon risk- och konsekvensanalys gjorts? Om det gjorts, varför känner inte personalen till den?

– Ja, det är genomfört en riskanalys kring det nya avtalet. I arbetet med avtalet gås underlag igenom i regionens samverkansgrupp innan underlaget beslutas och där finns fackliga företrädare med.

Personal har slutat, och fler funderar på det. Vad tänker ni kring det?

– Vi tycker givetvis att det både är tråkigt och olyckligt att personal slutar och det kan finnas flera orsaker till det. Om det enskilt beror på dygnstjänsten så är vår förhoppning att arbetsgivarna ska kunna visa att det finns flera saker som är attraktiva i ambulansarbetet än just dygnspass.

Vad grundade ni förändringen av dygnspassen på?

– Det finns en mycket god vetenskaplig förankring i att långa arbetspass försämrar prestationen, till exempel genom försämrad reaktionsförmåga och försämrat logiskt tänkande.  Kopplat till den vetenskapliga förankringen är det inte patientsäkert att en ambulanssjuksköterska ska utföra avancerad vård på kritiskt sjuka/skadade patienter efter att ha varit i tjänst i 24 timmar. För andra yrkesgrupper som yrkesmässigt framför fordon finns lagstiftade vilotidsregler vilket saknas för utryckningsförare, men det kan inte anses som trafiksäkert att framföra fordon under utryckning efter 24 timmars tjänstgöring. Från och med avtalsstart träder ett nytt kollektivavtal i kraft med arbetstidsförkortning för sjuksköterskor som arbetar mer än 20 procent natt relaterat till den ökade belastningen med nattarbete. Att då förlägga arbetspass som av arbetsgivare och fackförbund bedöms som högt belastade till 24 timmar är inte rimligt.

Går avtalet att justera under avtalsperioden?

– I ett avtal kan mindre justeringar göras under avtalstiden. Större justeringar som påverkar konkurrensen får inte göras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!