Jag besöker Söderköping en grå och slaskig dag i mars. Dimman ligger tät, Ramunderbergets övre del har helt suddats ut och stadens kyrktorn syns bara som spöklika siluetter. Längs kanalen skymtar en hundägare på avstånd, annars är det folktomt. Det är halkigt under fötterna och råkallt i luften.
Staden lockar ungefär 600 000 besökare varje år, men den absoluta merparten kommer under årets ljusa månader.
– Vi har inga exakta siffror på fördelningen, men en kvalificerad gissning är att ungefär 500 000 av dessa är här sommartid, säger Monica Stangel Löfvall, intendent för kulturarv i Söderköping.
För en stad med ungefär 14 000 invånare och inga större industrier är turismen oerhört viktig.
Så är det även för Vadstena, en kommun med ungefär 7 000 invånare.
Där bildades nyligen kommunala Vadstena turism och näringsliv AB för att i ännu högre utsträckning ”sätta Vadstena på kartan”.
– Kommunen har bestämt sig för att satsa. Här finns fantastiska förutsättningar och starka aktörer. Vår uppgift blir att knyta ihop och marknadsföra det hela, säger vd Jessica Hallros.
På många sätt säljer städerna in sig själva. I Vadstena finns slottet, Vättern och heliga Birgittas klosterområde. I Söderköping finns Göta Kanal, närheten till skärgården och pittoreska, historiska miljöer.
– Vi har en hel stad som ser ut som en filmstudio, vilket framför allt lockar tyska och holländska turister, säger Susanne Werthén, evenemangskordinator på Söderköpings kommun.
Under sommarmånaderna lägger bägge kommunerna stor kraft på att underhålla och vidareutveckla sina varumärken.
– Men det gäller att förnya med sånt som stärker det staden redan står för, säger Susanne Werthén och ger två konkreta exempel.
Stadsvisningar med häst och vagn och hängmattor på utvalda platser. I anslutning till hängmattorna finns brevlådor med böcker, då biblioteket flyttar ut en del av sin verksamhet.
– De skapar små oaser där man kan slå sig ned och ta det lugnt en stund. Det har varit populärt inte minst bland barnfamiljer, säger Susanne Werthén.
En gemensam nämnare för städerna är det medeltida kulturarvet. I Vadstena lockar pilgrimscentrum och i Söderköping är medeltidsdagarna ett viktigt inslag. Gästabudet brukar dra till sig omkring 20 000 besökare och att evenemanget ligger i slutet av augusti/början september är ingen slump. Dels får den inte krocka med andra medeltidsevenemang i landet, dels är det ett sätt att förlänga säsongen.
– Det går inte att enbart slå sig till ro med att locka under sommaren, utan det blir allt viktigare att visa vad vi har att erbjuda även andra delar av året, säger Susanne Werthén.
Jessica Hallros håller med och berättar att exempelvis Klosterhotellet arbetar med olika weekendpaket för att locka besökare året om.
– De erbjuder bland annat spa- och träningsresor, vilket ju drar besökare inte minst under höst och vårvinter.
Bägge kommunerna arbetar även med att bli bättre på att visa upp landsbygdens pärlor.
– Vi drar till exempel igång med en grodkonsert i S:t Anna redan i april och sen följer andra intressanta evenemang under våren. Det blir ett sätt att dra ut på besökssäsongen, säger Johanna Larsson, turistinformatör i Söderköping.
För Vadstenas del handlar det om att visa upp bland annat Naturum vid Tåkern och naturen kring Omberg.
Men höst och vårvinter är trots allt en utmaning för kommunerna.
I Söderköping hoppas man på rejäla vintrar för att kunna locka med skridskoturer på kanalen och i skärgården, ett koncept med stor potential enligt Susanne Werthén.
– Bland annat holländska besökare lockas av skridskoturer i orörd skärgårdsnatur, säger hon.
Men en gråkall dag i mars då, när solen inte skiner och isarna inte bär?
– Jag vill ändå tro att man kan komma hit och trivas vilken dag på året som helst. Installationerna är ju på plats, Madicken-kvarteren ligger där de ligger och småbutikerna är öppna, säger Susanne Werthén.
– Men visst, medger hon, vissa dagar är det svårare att sälja in ett besöksmål än andra.