Det handlar om den nya generationen granbarkborrar som de senaste veckorna börjat lämna träden. Även en ny svärmningsvåg har konstaterats.
Risken ökar därmed för ny skador i områden som redan är hårt drabbade och värst beskrivs läget vara i Götaland. Det är värmen och torkan under juni och juli som har gjort livsvillkoren för granbarkborren gynnsamma.
Skalbaggarna angriper både vindfällen, avverkade träd och stående skog. Skogsägare uppmanas att främst leta i närheten av tidigare angripen skog, med färska vindfällen (exempelvis efter sommarens åsknedslag), och i så kallade riskbestånd (se Skogsstyrelsens karttjänst). Ju tidigare angrepp åtgärdas, desto större virkesvärde går att rädda.
– Det är därför läge att söka efter nya angrepp, upparbeta och transportera bort dessa träd så snart som möjligt. Även om den nya generationen har börjat lämna träden för att svärma och vi kan förvänta oss nya angrepp, är det fortfarande viktigt att leta upp och åtgärda vårens skador. Ju tidigare desto bättre, säger Lennart Svensson, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.
– Träd från vårens angrepp bör tas ut ur skogen med så mycket bark kvar som möjligt för att insekterna ska följa med stammarna ut och inte orsaka mer skada i redan hårt drabbade områden.
Här är tecknen på granbarkborreangrepp:
Sök efter borrmjöl på liggande solexponerade stammar och vid stambasen på stående träd. Du kan också se borrmjöl i barkfickor och i spindelväv på trädet.
Titta efter kåda som granen försvarat sig med. Det blir som tårar på stammen.
Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.
Titta efter avfläkt bark högt upp på stammarna, under den fortfarande gröna kronan. På högsommaren börjar granbarkborren sina angrepp på stammen vid grönkronans nedre del och fyller på nedåt. Det kan därför finnas angripna granar som inte har några ingångshål på de nedersta metrarna.
Där barken fallit av kan du titta efter granbarkborrens modergångar, ofta har de näbbspår av hackspett.
Vi skrev i våras om hur de senaste årens granbarkborreangrepp gjort att det fällts betydligt fler granar än tallar.
Den ökade efterfrågan på trall och andra träprodukter har lett till kraftigt ökade priser.
– Priset på tryckimpregnerad trall har ökat med uppemot 40 procent. Detsamma gäller obehandlade reglar, panel och även cellplast, sade Adrian Kanebäck, platschef på XL-Bygg i Linköping.