Inbjudna till Kammarforum var chefredaktörerna Anders Nilsson, NT, Widar Andersson, Folkbladet, och Anna Lindberg, Corren. Även Eskilstuna-Kurirens chefredaktör P-O Wärring var inbjuden, men hade inte möjlighet att delta. Handelskammarens näringspolitiska chef Anna Lövheim ledde utfrågningen, som bland annat berörde den aktuella frågan om integration och Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet. Frågan var om och hur media bidrar till yttrandefrihet kring dessa frågor.
– Tidningen har skrivit massor om integrationsfrågor, vi har SD:are som bloggar på nt.se och tusentals kommentarer i kommentarsfälten, sa Anders Nilsson men påpekade också att ett mediehus har vissa förhållningsregler och att det inte är tillåtet att yttra sig kränkande.
– Det är en myt att vi inte låter vissa saker sägas, sa Anna Lindberg och hänvisade till att Corren publicerar många artiklar och debattinlägg som rör invandring och integration.
Widar Andersson sa:
– Problemet, om jag ska ikläda mig SD:arens perspektiv, är om det ska ställas högre krav från media på den som klagar på invandring. När jag kom hit 2004 så debatterades det om man överhuvudtaget skulle intervjua SD:are.
Chefredaktörerna var dock eniga om att debatten kring integration och invandring, som just nu är på tapeten, förs i media. Widar Andersson var av den uppfattningen att det i stället är politikerna – förutom SD – som är ängsliga att tala om dessa ämnen.
En åhörare undrade om chefredaktörernas inställning till att publicera satirteckningar, med anledning av terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris:
– Våra publiceringar får aldrig bli en hämnd, sa Anders Nilsson.
– Nyhetssidorna är i första hand till för dialog och diskussion, inte för att provocera, svarade Anna Lindberg och påpekade att den typen av publicering måste sättas in i sitt sammanhang.
Yttrandefriheten har också sitt pris, fick åhörarna veta:
– Jag har märkt de senaste åren att det blivit ett tuffare klimat i brev och mejl. Folk kan skriva "vad är du för en idiot?". Skriver jag en krönika om människors lika värde har jag 20-25 mail, berättade Anders Nilsson som tyckte det var intressant att just Handelskammaren, som företräder så många arbetsgivare, inbjöd till debatt om yttrandefrihet.
– Vi märker ju att det blir allt svårare att få anställda att uttala sig.