En bättre start på sommaren för gubbarna

Förra årets jordgubssäsong blev kort. I år ser det bättre ut. Vi har pratat med tre odlare som är försiktigt positiva. "Det ser ganska lovande ut", säger Johan Hydén.

 "Det är för tidigt att säga hur säsongen blir i år, men än så länge har det varit lagom väder", säger Johan Hydén, ägare av
Hydéns Jordgubbar i Skeda. Bilden är från förra årets jordgubbsodlingar.

"Det är för tidigt att säga hur säsongen blir i år, men än så länge har det varit lagom väder", säger Johan Hydén, ägare av Hydéns Jordgubbar i Skeda. Bilden är från förra årets jordgubbsodlingar.

Foto: Maja Kullered

Östergötland2022-06-10 11:00

Förra veckan var det säsongspremiär för årets jordgubbar på Hydéns Jordgubbar i Skeda. Jordgubbssäsongen ser än så länge lovande ut. Johan Hydén borde veta, han har sålt jordgubbar i 20 år.

– Än så länge ser förutsättningarna bra ut, säger han i telefon, samtidigt som han säljer jordgubbar till kunder ute på gården utanför Linköping. 

undefined
"Det är för tidigt att säga hur säsongen blir i år, men än så länge har det varit lagom väder", säger Johan Hydén, ägare av Hydéns Jordgubbar i Skeda. Bilden är från förra årets jordgubbsodlingar.

Förra året var det brist på svenska jordgubbar vid midsommar och de som fanns såldes dyrare än tidigare.

Bristen berodde på varmt och soligt väder veckorna före midsommar. Det gjorde att bären i midsommarodlingarna mognade tidigare än planerat och plantorna som mognade i tid producerade inte tillräckligt mycket jordgubbar för att möta konsumenternas enorma efterfrågan inför högtiden.

– Ifjol var det väldigt varmt, så säsongen med jordgubbar blev väldigt kort. Det är för tidigt att säga hur det blir i år, men än så länge har det varit lagom väder, säger Johan Hydén.

Lagom väder är sol, men inte för varmt. Gubbarna trivs bra runt 20 grader. Även bärodlaren Claes Pettersson, ägare av Skedvi gård i Fornåsa, är tacksam för det ljumma junivädret.

– När det är svalare mognar bären långsammare och det blir lättare att skörda en lagom mängd i rätt tid, säger han.

Jordgubbarna på Skedevi gård har ännu inte börjat plockas. Det beror på en ny odlingsteknik – och en sval vår.

undefined
Claes Pettersson på Skedevi gård tror på en bra jordgubbssäsong. Till höger Olivia Pettersson, anställd. (arkivbild).

– Det är första året som vi inte har övervintrat några plantor alls, utan i våras planterade vi ut ettåriga bär. Eftersom maj var så kall är de inte riktigt klara än, men snart. Vid midsommar kommer vi ha en hel del, säger Claes Pettersson.

Att plantera ettåriga bär görs för att slippa köldskador och insekter som äter på rötterna under vintern.

– Vi tror att vi får finare och friskare bär på det här sättet. Vi testar oss fram.

undefined
Tor Nyberg äger Väversunda bärodling tillsammans med sin fru Inger Bjugård (arkivbild).

Tor Nyberg äger Väversunda bärodling i Ödeshög tillsammans med sin fru Inger Bjugård. När vi får kontakt är det febril aktivitet på gården.

– Vi plockar hela dagen och kör ut till butiker i Linköping, Vadstena, Mjölby, Motala och Vadstena. Efterfrågan är stor nu när det är skolavslutningar och student, säger Tor Nyberg.

Även han tror på en bra säsong.

– I dag (torsdag) är det perfekt väder för jordgubbarna. Sol, moln och lagom varmt, säger Tor Nyberg innan vi avslutar samtalet.

Jordgubbarna kallar.

undefined
Förutsättningar för de svenska jordgubbarna ser bättre ut i år än i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!