Elektriker föll flera meter ner i hisschakt: "Skräckslagen"

I tisdags inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka i en av Norrköpings shoppinggallerior.
 En elektriker föll flera meter ner i ett hisschakt.
– Han fick egentligen hjärnsläpp, säger arbetsgivaren om incidenten.

Olyckan inträffade i galleria Linden, där restaurangen och sportbaren O'Learys snart öppnar.

Olyckan inträffade i galleria Linden, där restaurangen och sportbaren O'Learys snart öppnar.

Foto: Hedvig Nittve

Östergötland2024-10-15 09:14

– Det finns mycket risker på byggarbetsplatser och tyvärr kan det hända saker. Vi har inte kunnat se att det skulle ha varit några brister i säkerheten, säger Daniel Johansson, projektchef på Lundbergs fastigheter.

undefined
Elektriker föll ner i hisschakt. Han överlevde det cirka fem meter höga fallet men bröt foten.

Det är Lundbergs som äger gallerian Linden där storkedjan O'Learys bygger nya lokaler. Det var i samband med ombyggnationen som en underentreprenörs elektriker ramlade ner i hisschaktet. Mannen, som är i 55-årsåldern, föll omkring fem meter ned innan han landade och fick föras till sjukhus med en krossad fot. Händelsen inträffade strax innan elva på förmiddagen den 8 oktober.

– Det har upprättats en anmälan till Arbetsmiljöverket, det gör vi alltid vid olyckor. I det här fallet skulle jag säga att det handlar om ett individuellt misstag, säger projektchefen Daniel Johansson.

undefined
Elektrikerna klev in genom dörren på det övre planet och slog i marken några meter ned när han föll handlöst genom hisschaktet.

Bilden delas av elektrikerns arbetsgivare, vd:n på företaget. Till NT säger han att det handlar om ett misstag.

– Vår medarbetare öppnade hissen med en specialnyckel och gick rakt ut, utan att kolla om hissen var på det våningsplanet. Han fick egentligen hjärnsläpp, säger arbetsgivaren.

Hade ni kunnat göra någonting annorlunda för att det inte skulle hända?

– Det är klart att vi har gått ut och informerat våra medarbetare om det här och vi får ta med det här i vårt riskanalysarbete. Men i det här fallet handlar det om personligt slarv.

undefined
Det var i den här hissen som olyckan inträffade. Enligt byggherren Lundbergs fastigheter har man inte hittat några brister i säkerheten.

Enligt arbetsgivaren hade fallet kunna gå mycket värre än vad det gjorde och att elektrikern hade "tur i oturen". Arbetsgivaren säger sig ha varit i kontakt med elektrikern flera gånger efter händelsen och säger att han på det stora hela mår bra.

– Som tur var gick det förhållandevis bra och att han kommer bli helt återställd.

undefined
Händelsen inträffade i tisdags. Redan en vecka senare har förundersökningen har lagts ned.

Vad tänker man som arbetsgivare när sånt här händer?

– Man blir skräckslagen. Det är första gången som vi åker på någon allvarlig olycka. Vi får se till så att sånt här inte händer igen.

Händelsen har polisanmälts men förundersökningen har lagts ned. Enligt polisen finns det ingen anledning att misstänka brott och förundersökningsledaren säger till NT att man delar bilden av att det är en enskild persons misstag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!