Beslutet har tagits efter samråd med länets kommuner och räddningstjänster. Eldningsförbudet gäller från och med tisdag den 30 maj klockan 10 och tills vidare.
Det torra och varma vädret som råder har gjort att brandrisken ökat och är mycket stor i hela Östergötland. Beslutet har fattats för att minska risken för bränder, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
– Just nu är det torrt i naturen. Den närmaste tiden ser vi inget regn i väderprognosen och dessutom en fortsatt hög brandrisk, säger Robert Wenemark, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland, i en kommentar.
I och med eldningsförbudet blir det förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, vilket bland annat innebär ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar. Bryter man mot förbudet kan man dömas till böter.
Länsstyrelsen uppger i pressmeddelandet att följande fortfarande är tillåtet:
- Grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.
- Grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.
- För restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.