Eldningsförbud i hela länet

På grund av den senaste tidens torka har länsstyrelsen beslutat om eldningsförbud i hela Östergötland. Beslutet gäller omedelbart.

För att undvika sådana här syner har länsstyrelsen beslutat om eldningsförbud i hela länet.

För att undvika sådana här syner har länsstyrelsen beslutat om eldningsförbud i hela länet.

Foto: Åke Karlsson

Östergötland2018-05-23 09:39

Brandrisken är enligt länsstyrelsen nu mycket stor i hela länet och därför har myndigheten – efter samråd med länets kommuner och andra myndigheter – fattat beslut om eldningsförbud. Förbudet gäller från och med onsdagen och gäller tills vidare.

– Det är väldigt tidigt att införa eldningsförbud, men det är så torrt i markerna att det var nödvändigt att fatta det här beslutet. Det är först i juni och juli vi brukar behöva införa eldningsförbud, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör vid länsstyrelsen.

Vid eldningsförbud är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar. Det är även förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus. Grillning är endast tillåtet vid permanent iordningställda grillplatser samt på villatomter i grillar. Med iordningsställd grillplats avses en grillplats byggd av betong, sten eller liknande. Tillfälligt anordnade grillplatser av sten eller stockar uppfyller inte kraven för en säker grillplats, uppger länsstyrelsen.

Länsstyrelsen uppmanar även allmänheten att inte röka i skog och mark. Arbete med maskiner i skog och mark som kan orsaka gnistor bör undvikas.

Jenny Knuthammar säger att det var företrädare för Räddningstjänsten Östra Götaland som begärde eldningsförbud och vid ett möte på tisdagen fattades beslutet under stor enighet.

– Det är främst i de sydöstra delarna av länet som det råder torka. Men till helgen ökar temperaturen ytterligare och då kommer det att vara torrt i hela länet.

Två gånger per dag genomförs så kallade skogsbrandsflygningar för att i ett tidigt skede upptäcka eventuella bränder.

– Vi vill inte ha en brand som den i Västmanland för några år sedan, säger Jenny Knuthammar.

Något bevattningsförbud är inte aktuellt i länet. Frågan har dock dryftats med tanke på de låga grundvattennivåerna under förra sommaren.

– Just nu är det inte aktuellt med något bevattningsförbud, säger Jenny Knuthammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!