Eldningsförbud i hela Östergötland

Från och med fredag den 18 juni råder eldningsförbud i hela vårt län. Den senaste tidens värme och torka – och regnfrånvaro i prognoserna framåt – ligger bakom.

För att minska risken för bränder gäller eldningsförbud i hela Östergötland från och med fredag 18 juni.

För att minska risken för bränder gäller eldningsförbud i hela Östergötland från och med fredag 18 juni.

Foto: OLOF CARLSON

Östergötland2021-06-17 16:27
undefined
För att minska risken för bränder gäller eldningsförbud i hela Östergötland från och med fredag 18 juni.

Det var strax före klockan 16 på torsdagseftermiddagen som länsstyrelsen i Östergötland gick ut med informationen, efter samråd med länets kommuner och räddningstjänster. Brandrisken bedöms som mycket stor och genom den här åtgärden hoppas man minska risken för bränder.

– Just nu är det torrt i naturen, på många håll till och med mycket torrt. De närmaste tio dagarna ser vi inget regn i väderprognosen och dessutom väntas värmen stiga framåt helgen, kommenterar Andreas Lundberg, biträdande försvarsdirektör på länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

undefined
Höga temperaturer väntas de kommande dagarna.

Förutom risk för skogsbrand har även SMHI varnat för höga temperaturer från torsdag till början av nästa vecka i hela Östergötland. På fredag och lördag kan temperaturen nå över 30 grader på många platser runtom i länet.

– Så pass höga temperaturer kan innebära stor risk för äldre och sjuka personer, vilket i sin tur kan påverka vårdsektorn som redan är hårt ansträngd till följd av pandemin. Det är viktigt att försöka göra inomhustemperaturen så sval som möjligt och uppmuntra alla typer av riskgrupper till ökat vätskeintag, säger Andreas Lundberg i pressmeddelandet.

Det är tillåtet

...att grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.

...att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.

...att för restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!