Elbolagets uppmaning: "Se hur grannarna har det"

Elbolaget Eon rustar inför det kommande snöovädret i Östergötland och kommer också med flera uppmaningar till sina kunder.

Björn Persson, Eon.

Björn Persson, Eon.

Foto: Jan Novotny/Janerik Henriksson/TT

Östergötland2023-01-03 17:13

Det är inte bara räddningstjänst och polis som rustar inför det väntade ovädret under onsdagen och torsdagen. Elbolaget Eon, med många kunder i främst den östra länsdelen, är beredd på att vädret kan orsaka omfattande störningar i elnätet.  

– Vi har en grundbemanning genom våra underentreprenörer som gör allt arbete ute i fält och de insatser som krävs om det blir strömavbrott. Beroende på hur det utvecklar sig kan vi gå upp i en storstörningsorganisation, då inkallas ytterligare resurser, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Men ni utgår från att det kan bli strömavbrott?

– Ja, det gör vi alltid vid ett sådant här väderläge. Vi vet av erfarenhet att det kan innebära utmaningar.

Björn Persson passar på att komma med flera råd till kunderna inför snöovädret.

– Ja, om man bor på landet är det bra att man har ljus, ved och sin mobiltelefon laddad. Om batteriet tar slut är det bra att ha en powerbank, ladda telefonen i bilen eller tar hjälp av någon granne.

Björn Persson fortsätter:

– Blir det bekymmersamt uppmanar vi alltid folk som bor på landet att se hur grannarna har det, i synnerhet om det är äldre eller personer som är sjuka. Kolla upp läget om de behöver någon hjälp, att vi tänker på varandra.

SMHI har gått ut med en så kallad orange varning. Uppemot 30 centimeter snö kan falla i Östergötland under onsdagen men också in på torsdagen.                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!