Upprepat tågstrul har präglat även denna vinter. Problem med försenade och inställda tåg har lett till förvirring och irritation hos många östgötska pendlare.
I dagarna har dock Trafikverket offentliggjort en ny tjänst, Tågkartan, som ska förenkla för resenärerna att få information och status på just sin avgång.
– Vi har haft en pilotversion på en extern hemsida som släpptes 2022. Där har vi gjort en hel del enkäter med användare och sett vad de tycker om den och de flesta tycker att den är användbar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.
I tjänsten kan man se samtliga tåg i persontrafik på de svenska järnvägarna och dess status. Bland annat skiftar dess färg beroende på om, och i så fall hur länge, tåget är försenat. Tågmarkörerna rör sig i realtid med hög precision, enligt Trafikverket. Detta för att komplettera, den ibland upplevda, knapphändiga informationen som syns på tågstationernas informationstavla.
Under onsdagen lades Tågkartan slutligen till på startsidan på Trafikverkets hemsida. Vilket Felicia Danielsson tror kommer leda till att fler resenärer får upp ögonen för den.
– I enkäterna har det uppkommit en del förbättringsförslag på nya funktioner som vi lagt till i denna versionen. Till exempel att det finns mer tidtabellsinformation än vad man hade tidigare. Så att man kan se ankomster och avgångar per station, samt att den är bättre anpassad för att fungera på mobila enheter, som är det de flesta använder.
Skulle ni säga att den är färdigutvecklad eller hoppas ni kunna utöka tjänsten ytterligare?
– Det går väl alltid att göra såna här tjänster ännu bättre. Till exempel att man på sikt kanske skulle ha en app som är ännu bättre anpassad för mobiler. Men där är vi inte än i alla fall. För just nu vill vi se hur det flyger och ha den på första sidan, och testa det ett tag.
Hon vill dock poängtera att det endast är tåg i persontrafik som syns på kartan. Alltså inte till exempel godståg, arbetsfordon och tjänstetåg.
– Man kan inte tänka till exempel om man bor nära en obevakad järnvägsövergång att man kan kolla enbart på hemsidan om det kommer några tåg innan man passerar, säger Felicia Danielsson på Trafikverket och fortsätter.
– Utan det här är mer resenärsinformation. För att man ska kunna se: Är mitt tåg i tid? Om inte, var är det någonstans?