Tips om trimmade A-traktorer strömmar in till polisen

Efter våra reportage om A-traktorer får polisen in larm om trimmade ”epor” från allmänheten: Bilister som rapporterar att de blir omkörda i hög hastighet av tonåringar i ”epor”, trots att de bara får framföras i 30 kilometer i timmen.

Så här såg det ut i våras, då trafikpoliserna Joakim Berg och Joakim Stenman snackade A-traktorregler med elever vid Vretagymnasiet.

Så här såg det ut i våras, då trafikpoliserna Joakim Berg och Joakim Stenman snackade A-traktorregler med elever vid Vretagymnasiet.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2021-08-16 11:00

– Det krävs att vi poliser finns där och kontrollerar A-traktorerna. När vi inte gör det så ökar trimningen igen vilket vi ser på de tips som kommer in, säger Joakim Stenman, en av de trafikpoliser vid Linköpingspolisen som drev den riktade insatsen mot olagliga A-traktorer under vintern och våren.

Tipsen från allmänheten handlar inte främst om störande körning med gasande och hög musik, utan om att trimmade A-traktorer kör omkring i för höga hastigheter på länets vägar med tonåringar bakom ratten.

– Vi kollar alla tips som kommer in till oss. Och vi vill ha fler tips, vi vill att folk ringer eller skriver till oss och berättar vad de ser och vet, säger Joakim Stenman.

Stenman och kollegan Joakim Berg har i flera intervjuer med oss beskrivit hur ungdomar i A-traktorer manipulerar fordonen för att de ska gå att köra fortare, ibland över 100 kilometer i timmen.

undefined
Så här såg det ut i våras, då trafikpoliserna Joakim Berg och Joakim Stenman snackade A-traktorregler med elever vid Vretagymnasiet.

Varje gång polisen stoppar en fortkörande A-traktor eller ertappar en ungdom med en manipulerad parkerad ”epa” ringer de till vårdnadshavarna. Många föräldrar står på samma sida som polisen men en del försvarar sina barn och ifrågasätter polisens agerande när de ”jagar ungdomar”.

Hur känns det, att bli utskälld av föräldrar för att ni utför polisarbete?

– Det är inte så roligt. Men jag brukar säga till de arga föräldrarna att jag hellre tar det här samtalet med dem, där jag ringer och berättar att deras ungdom har kört för fort eller olovligt, än att jag måste ringa och berätta att er ungdom har varit i en trafikolycka och kommer aldrig hem mer, säger Joakim Berg.

Efter våra reportage har trafikpolisen sett ett flertal nya A-traktorer dyka upp. Fordonen är populära. Polisen prövar nu ett nytt grepp och skickar brev hem till alla föräldrar vars barn kör A-traktor med information om vad som gäller.

undefined
Så här kan en manipulerad växellåda se ut. Det lilla hålet med stålpinnen är en så kallad ryckspärr som gör det möjligt att lägga i en otillåtet hög växel och köra fortare än 30 km/h. Om polisen stannar fordonet rycker föraren snabbt ur spärren.

Stenman och Berg har i tidigare intervjuer efterlyst agerande från Transportstyrelsen och politiker med inflytande över lagstiftning om trafiksäkerhet. Joakim Stenman riktar också en uppmaning och vädjan till föräldrar:

– Vi vill trycka på att det inte är okej att åka fler personer i en A-traktor än vad som står angivet i registreringsbeviset. Föräldrar, hjälp oss prata med ungdomarna om detta, säger han och tillägger:

– Ungdomarna ska också ha bilbältet på sig – inte knäppt bakom ryggen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!