Det var i augusti som Torbjörn Blixt från länsstyrelsen håvade in ett okänt bi vid Hästenäs kyrkskog naturreservat i Åtvidabergs kommun.
– Det krävdes expertis från Umeå och detaljstudering under lupp för att avgöra exakt art, berättar Torbjörn om sitt unika fynd.
Det visade sig vara ett alvarsmalbi, en art som annars bara finns i sydöstra Sverige och som aldrig tidigare observerats i Östergötland.
– En ovanlig och krävande art. Ett kvitto på att vår satsning på sandbäddar och blottade sandytor gett resultat, säger Tommy Karlsson.
En speciell känsla även för er att hitta en ny art?
– Visst är det så. Det är jättehäftigt.
Just den sydöstra delen av länet är särskilt gynnsamt för många värmeälskande arter. Bland annat har den extremt hotade och numera troligen utdöda kronärtsblåvingen haft sitt sista svenska fäste här.
– De sydvästvända sprickdalsbranterna skapar ett väldigt speciellt klimat i de här områdena, säger Tommy Karlsson.
Det finns historiska fynd av alvarsmalbi i Stockholms- och Sörmlandsområdet vilket kan indikera att arten även funnits i Östergötland utan att den upptäckts förrän nu. Att den så snabbt hittat till länsstyrelsens anlagda sandmiljöer är ett kvitto på att åtgärderna fungerar, menar Tommy Karlsson.
– Syftet med det här projektet är att få bättre kunskap om hur väl sandmiljöerna fungerar för bin och steklar och vilka arter som nyttjar dom. Vi vill också kommunicera med lantbrukare och markägare som kanske är sugna på att själva göra åtgärder – nu visar vi att det funkar.
Under sommaren har 15 blottor och 15 bäddar undersökts, med goda resultat. Utöver det anmärkningsvärda fyndet av alvarsmalbi hittades flera andra hotade och rödlistade arter, bland annat silvergökbiet som i den senaste rödlistan står uppsatt som starkt hotad.
Även om länsstyrelsen drabbats av kraftiga nedskärningar för skötsel av värdefull natur hoppas Tommy Karlsson att inventeringsprojektet kan fortsätta både 2024 och 2025.
– Vi vill gärna fortsätta följa miljöerna och se vilka arter som nyttjar dom över en lite längre tid.
Varför är det så viktigt att gynna bin?
– Bina är viktiga pollinatörer och vi vet att de gör stor nytta. Sen finns det också en moralisk aspekt – har vi som människor rätt att utrota arter hur som helst?