Efter sonens död: Nu lyssnar samhället

Tack vare Eva Christensson och Jörgen Andersson kan länet snart få en särskild ambulans för psykiskt sjuka. "Det är ett intressant förslag", säger Helena Balthammar (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Eva Christensson och Jörgen Andersson kämpar för att en särskild psykiatriambulans i länet.

Eva Christensson och Jörgen Andersson kämpar för att en särskild psykiatriambulans i länet.

Foto: Fredrik Nygren

Östergötland2020-02-10 06:00

Ett delmål. Så beskriver Eva och Jörgen regionstyrelsens beslut att utreda deras medborgarförslag om en psykiatrisk ambulans.

– Det känns bra att bli lyssnad på. Att man som medborgare förhoppningsvis kan göra skillnad, säger Eva.

Bakgrunden till förslaget är en tragisk händelse för ett och ett halvt år sedan, där sonen Joakim sköts ihjäl av en polis under ett så kallat handräckningsärende.

Nödvärn, var chefsåklagarens bedömning.

Sedan dess har Eva och Jörgen arbetat för att förändra bemötandet av psykiskt sjuka. Samtalen till politiker, vårdchefer och poliser har varit många.

– När någon i vår situation ringer kan man inte bara lägga på, konstaterar Jörgen.

De beslutade tidigt att vara öppna med vad de varit med om. Det har de inte ångrat.

– Det var så Joakim själv var. Han var aldrig rädd för att berätta, säger Eva.

Öppenheten har gjort att många vänt sig till dem och berättat om sina egna problem. De har slagits av hur många som döljer sin sjukdom – och skäms för den.

– Det finns ett tabu kring psykisk sjukdom. Det ska helst inte synas, säger Jörgen.

– Om det hette att man "brutit hjärnan" i stället hade kanske fler förstått.

I Stockholm finns sedan flera år en ambulans som är bemannad med specialistsjuksköterskor i psykiatri. Projektet har prisats och polisen har uttryckt sin uppskattning. Flera regioner har redan tagit efter – och om Evas och Jörgens förslag förverkligas kan alltså Östergötland stå på tur.

– Det är ett intressant förslag. Vi tycker att det är viktigt att personal med psykiatrisk kompetens kan möta patienter i deras hemmiljö, säger Helena Balthammar (S), regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Men innan vi kan ställning till detta måste vi ta reda på mer om behovet av sådan här vård i länet. Och ta fram ett förslag på hur vi skulle kunna organisera detta i Östergötland.

Man ska bland annat titta på hur det fungerat i andra regioner. Och sammanställa statistik över larm med koppling till psykisk ohälsa.

– Sedan är det ofta polisen som är först på plats i dag, så vi behöver ha en nära samverkan med dem, säger Helena Balthammar.

När kommer den här kartläggningen att vara klar?

– Jag skulle tro att det blir någon gång under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!