Efter regionens sms – 500 valde att avboka sig

Region Östergötland skickade sms till 1 000 personer som bokat tid för vaccination trots att de inte tillhör någon riskgrupp. Nu har hälften valt att avboka sig.

Region Östergötland har en av sina vaccinationscentraler i  Galleria Kvarnen Mjölby.

Region Östergötland har en av sina vaccinationscentraler i Galleria Kvarnen Mjölby.

Foto: Sune Johansson

Östergötland2021-04-29 14:55

onsdagen skickade Region Östergötland ut ett sms till cirka 1 000 östgötar som bokat sig för vaccination trots att de inte fått något brev med erbjudande. På torsdagen uppgav Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen, att sms:et fått viss effekt. 

– Ungefär 50 procent eller omkring 500 personer som bokat sig för vaccinering på felaktiga grunder har nu valt att avboka sig. Det välkomnar vi! Det innebär att 500 personer med större behov kan vaccinera sig. 

Ännu så länge har 134 280 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. Det motsvarar drygt 36 procent av den vuxna befolkningen. 38 538 personer har även hunnit få den andra dosen – eller drygt 10 procent av alla östgötar över 18 år. 

Denna vecka ska alla östgötar som är mellan 50 och 59 år och som tillhör någon riskgrupp erbjudas möjlighet att boka tid för vaccination. 

På torsdagseftermiddagen uppgav regionen att det endast fanns ett 100-tal lediga vaccinationstider på de stora vaccinationscentralerna i länet fram till veckans slut. 

– Det visar att vaccinationsviljan är hög. Men det kommer att läggas ut fler tider framöver. 

Region Östergötland har ännu inte bestämt när nästa grupp kommer att få erbjudande om vaccin. Ett beslut kommer att fattas senare i veckan. 

– När det gäller nya grupper så gör vi en avstämning i veckan utifrån leveranser och hittills bokade tider, säger Rickard Lundin.

Målet att komma i gång i slutet av maj med vaccinering i fas fyra, då alla östgötar som är över 18 år har möjlighet att vaccinera sig, står ännu så länge fast.

– Som det ser ut nu kommer vi att få större vaccinleveranser i slutet av maj. Vi ligger i fas med vår planering, säger Rickard Lundin. 

Denna vecka får regionen 21 820 vaccindoser mot covid-19, varav merparten kommer från Pfizer/Biontech. Under nästa vecka räknar regionen med att ytterligare 18 680 doser ska levereras – 16 380 från Pfizer/Biontech, 2 200 från Moderna samt 100 doser från Astra Zeneca. 

Regionen har tackat nej till 13 900 doser från Astra Zeneca eftersom vaccinet inte ges till personer som är yngre än 65 år. 

– Vi har en högre kvot att nyttja än vad vi bedömer att vi kan förbruka i Östergötland. Vi kommer ta hem 100 doser nästa vecka och vi kan beställa ytterligare doser om vi har behov, säger Rickard Lundin och fortsätter: 

– 87 procent av alla östgötar över 65 år har fått den första dosen vaccin och det innebär att vi just nu inte har så stort behov av fler vaccindoser från Astra Zeneca än de som vi redan har. 

Smittspridningen är fortfarande på en hög nivå i länet. Region Östergötland meddelade på torsdagen att hittills 35 730 personer i länet har testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 286 personer på ett dygn. 

På onsdagen vårdades 132 personer med covid-19 på länets tre sjukhus, varav 19 på iva. På torsdagen hade antalet smittade patienter minskat till 130. Antalet iva-patienter hade dock ökat till 20. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 62 smittade patienter, varav tio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 61 patienter med covid-19, varav tio inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades sju smittade patienter. 

Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på torsdagen. Sedan pandemin började har 639 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland.

Yngre kan få andra dos

Den tidigare rekommendationen ligger fast att de som är under 65 år och redan fått en dos Astra Zeneca ska erbjudas mRNA-vaccin som sin andra dos. Rekommendationen ligger också fast att inte erbjuda nya grupper som är under 65 år vaccination med Astra Zeneca. De yngre som särskilt önskar att få Astra Zeneca även som en andra dos kan dock få det.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!