Efter nya utbrottet: "Vi har ett allvarligt läge"

Den smittsamma fågelinfluensan har snabbt spridits till fler äggproducenter i Östergötland. Nu har ytterligare tre gårdar på slätten nära Normlösa stängts på grund av smitta.

Området utanför Västerlösa ingår i de skyddszoner som Jordbruksverket har satt upp med anledning av fågelinfluensautbrottet i länet.

Området utanför Västerlösa ingår i de skyddszoner som Jordbruksverket har satt upp med anledning av fågelinfluensautbrottet i länet.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-03-16 19:30

Årets fågelinfluensa bland fjäderfägårdar är den värsta någonsin. Viruset kom sannolikt med fåglar från kontinenten i november förra året och har hittills varit orsaken till att miljontals kycklingar, värphöns och kalkoner har fått avlivas på gårdar i Sverige. Hur många ägg som destruerats vet ingen.

– Det är i två stora områden som viruset är aktivt just nu – i Skåne och Östergötland, säger chefsveterinär Håkan Henrikson på Jordbruksverket. Vi måste göra oss av med de smittade fåglarna så fort vi kan, frakta bort dem och sanera. Nu har fyra ekohönsanläggningar drabbats, men huruvida det finns något samband av smitta mellan gårdarna vet vi inte.

– Läget på de tre nya gårdarna nu är att man måste avliva alla fåglar och påbörja sanering, säger länsveterinär Pernilla Stridh på länsstyrelsen i Östergötland. Det finns totalt 83 000 hönor på de nu drabbade gårdarna.

Skulle läget bli värre finns det inte så mycket mer att göra just nu, enligt Håkan Henrikson. Det är inte konstigt att influensan sprids under vintermånaderna – precis som bland oss människor, men denna säsong har varit exceptionell med hittills nitton utbrott i Sverige.

– Och det här är på intet sätt slut, säger han. Vi har ett allvarligt läge. Nu kan vi bara vänta och hoppas på sol – viruset överlever inte i UV-strålning.

undefined

Svenska Ägg är branschorganisation för äggproducenterna, med sin bas i Vreta kloster. Ett 60-tal av de östgötska äggproducenterna är medlemmar, bland dem fyra av gårdarna som drabbats av fågelinfluensan.

– Det får stora följdverkningar för alla, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg. Det krävs dispenser för att hämta ägg och leverera foder. Personal måste kunna göra sina vanliga sysslor på ett säkert sätt. Men branschen är duktig på smittskydd, eller biosäkerhet, som det heter.

– Det viktiga nu är att ingen går in i stallar, som inte har där att göra. Det gäller även hantverkare, posten, tidningsbudet, ja, alla behöver tänka till. Det är upp till varje producent, men jag vet att det finns gårdsbutiker som är beredda att stänga eller flytta försäljningen från gården. 

Hon säger bekymrat:

– Jag tror inte att faran är över på flera månader. Vi har fått uppgifter om att årets influensavirus dessutom har en längre överlevnad, så det är mycket att göra för att säkerställa produktionen.

Alla producenter har hygiengränser in i stallen, även för att skydda mot andra smittor, berättar Marie Lönneskog Hogstadius vidare. Därför är det viktigt att utbilda sig, att skapa säkra rutiner som verkligen sitter i ryggmärgen.

– De flesta har en bänk innanför dörren i stallarna, säger hon, så att ingen av misstag går in med ytterskorna på. Det finns de som har dubbel säkerhet och rent av duschar och byter alla kläder innan de går in.

– Fodret är upphettat före leverans och chaufförerna har stränga order att inte kliva in i stallarna. De ansluter en slang, med en skruv i, som skruvar över fodret till gårdens silo. Men jag vet att det finns producenter, säger hon sedan, som funderar på att investera i en egen slang för att minska riskerna ännu mer.

Inte heller de som kommer för att hämta ägg går in i stallarna. Det vanliga är att någon på gården i stället kör ut äggen till bilen. Alla har engångshandskar och skyddskläder, det finns de som vränger av sig skyddskläderna och lämnar dem på gården för att inte få med sig något. Man desinficerar även bildäcken.

Marie Lönneskog Hogstadius är övertygad om att det här är en pressad situation för alla professionella fjäderfäproducenter.

– Men även de som har en liten hobbybesättning hemma delar samma oro, så det är viktigt att komma ihåg de små också.

Journal för hobbyägaren

Har du en liten hönsflock hemma? 

Ett bra hjälpmedel är att föra journal över hur många ägg du får, om du hittat en självdöd höna eller om du avlivat någon på grund av sjukdomssymptom. Notera gärna försämrad aptit, ökad törst eller lös avföring.

För att kunna spåra och stoppa smittspridning är det viktigt att notera varifrån du köper in nya ungdjur, kycklingar eller ägg. Av samma orsak ska du också anteckna när och till vem du säljer kläckägg eller kycklingar.

KÄLLA: SVENSKA ÄGG

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!