Krabbgång i nya jämställdhetssiffror

24 procent. Så stor är andelen kvinnor i de östgötska bolagsstyrelserna – en siffra som tyder på att utvecklingen mot mer jämställdhet stannat av, menar Jonna Hedlund från Östsvenska handelskammaren.

I Östergötland är tre av fyra av bolagens styrelsemedlemmar män. "Vi ser ju i undersökningar att det är väldigt många som rekryterar via sitt närmsta nätverk", konstaterar Jonna Hedlund på Östsvenska handelskammaren.

I Östergötland är tre av fyra av bolagens styrelsemedlemmar män. "Vi ser ju i undersökningar att det är väldigt många som rekryterar via sitt närmsta nätverk", konstaterar Jonna Hedlund på Östsvenska handelskammaren.

Foto: Jan Novotny

Östergötland2023-11-25 12:00

För tio år sen påbörjades arbetet med den så kallade 100-listan.

Syftet med den är att lyfta fram kvinnliga kandidater för styrelseuppdrag. Om någon framhåller att "det är så svårt att hitta kvinnor till styrelseposter", ska listan fungera som motargument, är tanken.

Jonna Hedlund är projektledare för listan. Hon jobbar på Östsvenska handelskammaren, som utöver listan också tar fram en årlig rapport över hur jämställda bolagsstyrelserna är i Östergötland, Södermanland och Gotland, kammarens verksamhetsområde. Endast topp-procenten av länens företag sett till omsättning ingår i urvalet. Totalt är det 338 stycken.

– Det är 25 procent av regionens (Östergötlands, Södermanlands och Gotlands) styrelseledamöter som är kvinnor, säger Hedlund.

Utvecklingen där allt större andel kvinnor deltar i bolagens styrelsearbete har stannat av i år, menar hon. I Östergötland är andelen kvinnliga styrelseledamöter 24 procent, samma som förra året. För både Södermanland och Gotland ligger siffrorna också kvar på fjolårets nivå.

undefined
Siffrorna från Östsvenska handelskammarens rapport visar att andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ligger kvar på samma nivå som föregående år. "Det är stiltje på många parametrar, vilket är tråkigt såklart", säger Jonna Hedlund, som under onsdagen håller hon i en presentation av rapporten.

– Det här är förstå året som det är stiltje på i princip allt. Absolut, det har inte varit några radikala förändring förut, men det har varit nån procents ökning, och då har vi ändå känt att det går framåt om än långsamt.

– Så därför blev det väl lite nedslående i år när vi fick resultatet.

Jonna Hedlund tycker att jämställdhet inom bolagsstyrelser dels är viktigt för att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, men också för att bolag med jämställda styrelser presterar bättre, menar hon.

Rapporten redovisar inte hur det ser ut på regionnivå på den punkten, med hänvisning till att urvalet där är för litet. Däremot visar den resultatet av en nationell undersökning. 26 procent av de företagen i den undersökningen hade en vinst på fem procent eller mer. Bland företagen med jämställda styrelser var andelen med sådan vinst 29 procent, bland dem med icke jämställda styrelser 25 procent.

Vad skulle du vilja skicka med för tips till företag för att få mer jämställda styrelser?

– Vi ser ju i undersökningar att det är väldigt många som rekryterar via sitt närmsta nätverk.

– Generellt tror jag att fler bolag skulle kunna höja sitt styrelsearbete och professionalisera det ännu mer. Börja ta in externa kompetenser, kanske en valberedning som tillsätter styrelsen. Då tror jag att jämställdhetsperspektivet kommer att komma med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!