Efter kritiken om psykvården: Så svarar politikerna

Den politiska ledningen i regionen avfärdar kritiken om att de bara skulle prata driftformer. "Det är väldigt hårda ord", säger nämndens ordförande om läget i psykiatrin.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, håller med om att länets psykiatri står inför flera utmaningar, men pekar på det arbete som gjorts och görs för att förbättra den.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, håller med om att länets psykiatri står inför flera utmaningar, men pekar på det arbete som gjorts och görs för att förbättra den.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-08-19 18:00

– Jag delar flera delar av det han skriver, absolut. Psykiatrin står för väldigt stora utmaningar och det fordras en kraftsamling för att kunna möta dem, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN.

Det är i ett öppet brev till ledamöterna i HSN och regionstyrelsen som överläkaren Markus Heilig på Linköpings universitet beskriver hur han upplever att psykvården i länet behandlas. Heilig menar att de politiska turerna kring driftformer tagit fokus från det väsentliga – att ge verksamheten kapacitet att ge svårt sjuka patienter rätt vård. "Ett systematiskt självskadebeteende", kallar han det.

– Det är väldigt hårda ord. Jag håller inte med om att vi bara pratar om driftformer utan vi har kraftsamlat kring både forskning, att korta utredningstider för barn och ungdomar, tillgänglighetsfrågor och jämlik vård. Det är många olika frågor som diskuteras när det gäller psykiatrin.

Torbjörn Holmqvist är till viss del självkritisk till styrande Koalitionens införande av vårdval för vuxenpsykiatri – en åtgärd som majoriteten senare drog tillbaka. Effekterna, eller bristerna i Koalitionens mening, var svåra att förutspå på förhand, menar han.

– Det viktiga nu är att se till att ge den regiondrivna verksamheten förutsättningar att bygga en stabil organisation.

Oppositionsrådet Fredrik Sjöstrand (M) säger sig också delvis dela Markus Heilig bild, men exakt vad han håller med om eller inte vill han inte gå in närmare på med hänvisning till sekretessen i den pågående upphandlingen.

– Det finns en diskussion om hur man tänker framåt men där har man på politisk nivå och i professionen haft olika uppfattningar. De här världarna har inte mötts egentligen och det är väl där det blir missämja, vi pratar kanske förbi varandra ibland, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Diskussioner har funnit i många konstellationer, problemet är att de inte har pratat med varandra.

I slutet av sitt brev till den politiska ledningen bjuder Markus Heilig in till en dialog, inte för att diskutera upphandlingsfrågan utan för att "förebygga en kollaps".

– Vi har hela tiden samtal med olika verksamheter, men vi har initierat en dialog med Markus senare i höst, så det kommer bli av i flera olika former, säger Torbjörn Holmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!